Venäläinen supertähti kieltäytyy ottamasta kantaa sotatoimiin Ukrainassa – seuraus voi käydä kalliiksi

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on kestänyt reilun kuukauden. Lähes kaikkien lajien venäläisurheilijat on suljettu ulos kansainvälisista kilpailuista, mutta maan tennispelaajat ovat saaneet jatkaa pelaamista, joskin ilman maatunnuksia. Wimbledoniin osallistuvien pelaajien odotetaan tekevän selvä pesäero Vladimir Putiniin.

Venäläispelaajat ovat joutuneet toistuvasti vastailemaan sotaa koskeviin kysymyksiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä 24. helmikuuta.

Yksi huomion kohteena ollut venäläispelaaja on maailmanlistalla tällä hetkellä kakkossijaa pitävä Daniil Medvedev. Medvedev ei ole kysymyksistä huolimatta suostunut ottamaan suoraa kantaa Venäjän sotatoimiin Ukrainassa.

– Tennispelaajana haluan edistää rauhaa eri puolilla maailmaa, Medvedev sanoi Venäjän hyökkäystä seuraavana päivänä pelatessaan Meksikossa.

– Tällaisten uutisten kuuleminen ei ole helppoa. Olen täysin rauhan kannalla.

Myöhemmin Medvedev on sanonut olevansa huolissaan siitä, että myös venäläisten tennispelaajien osallistuminen kansainvälisiin turnauksiin estettäisiin.

Linja saattaa olla tiukentumassa ainakin Isossa-Britanniassa. Maan urheiluministeri Nigel Huddleston väläytti viime viikolla tiukempia vaatimuksia venäläisurheilijoille, jotka haluavat osallistua kesäkuussa Wimbledonin turnaukseen. Huddleston kertoi brittihallituksen neuvottelevan eri lajien tapahtumajärjestäjien kanssa mahdollisista toimista, joilla sotaa tukevat venäläisurheilijat pidettäisiin poissa kilpailuista.

– Minusta meidän täytyy saada jonkinlaiset vakuudet siitä, että he eivät ole Vladimir Putinin tukijokoissa. Harkitsemme, minkälaisia vaatimuksia tarvitsemme asian osoittamiseksi, Huddleston sanoi Eurosportin mukaan.

Ministerin mukaan Iso-Britannia haluaisi löytää yhtenäisen kansainvälisen näkemyksen siitä, miten yksittäisiä venäläisurheilijoita kohdellaan.

– Selvitämme sitä, miten toimimme näiden henkilöiden kanssa ja mietimme sen seurauksia. En usko, että ihmiset hyväksyisivät Venäjän lippua heiluttelevia urheiljoita, etenkään, jos he olisivat Putinin hallinnon tukijoita.

Tällä viikolla Miamissa masters-tason turnauksessa pelaava Medvedev pääsi jälleen torstaina vastaamaan sotaa ja omaa asemaansa liittyviinkysymyksiin. Medvedev pohti jälleen mahdollisuuttaan pelata ATP-kiertueella.

– Yritän vain pelata turnauksen kerrallaan. Kaikkialla on erilaisia sääntöjä siitä, voiko pelata vai ei, Medvedev sanoi torstaina Daily Mailin mukaan.

Medvedev kommentoi mahdollisia edellytyksiään osallistua tenniskauden ykköstapahtumaan Wimbledoniin hyvin ympäripyöreästi.

– Minulla ei ole vastausta Wimbledonille. Kaikki tietävät, mitä on meneillään. On tietysti täysin mahdotonta olla huomaamatta sitä (sotaa), mutta olen aina sanonut, että ihmisillä on omat mielipiteensä asioista. Olen aina kertonut olevani rauhan kannalla, Medvedev sanoi.




– On todella vaikea sanoa, mikä elämässä on reilua tai epäreilua. Minulla on tietysti omat mielipiteen eri asioista, mutta keskustelen niistä mieluummin perheeni ja vaimoni kanssa. Voimme joskus olla erimielisiä, mutta pystymme keskustelemaan asioista.

Viime vuonna Medvedev hävisi Wimbledonissa neljännellä kierroksella Puolan Hubert Hurkaczille.

Lue myös:

    Uusimmat