Mainos

Venäläinen ex-kaksoisagentti edelleen kriittisessä tilassa: Toinen altistunut on tämän tytär – myös poliisit saivat oireita

Venäjän entinen agentti Sergei Skripal on edelleen kriittisessä tilassa altistuttuaan tuntemattomalle aineelle ostoskeskuksessa Britanniassa, kertoo brittimedia.

Uusimpien tietojen mukaan toinen kriittisessä tilassa oleva henkilö on hänen 33-vuotias tyttärensä Julia Skripal. Myös kaksi poliisia sai lieviä oireita.

66-vuotias Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuoden vankeuteen maanpetoksesta vuonna 2006, kun hän oli paljastanut Venäjän agenttien henkilöllisyyksiä Britannian tiedustelupalvelulle MI6:lle.

Venäjän mukaan Skripal on tehnyt yhteistyötä Britannian kanssa 90-luvulta asti ja on saanut 100 000 dollaria tietovuodoista.

Skripal vaihdettiin kuitenkin Yhdysvalloille korkean profiilin vakoojavaihdossa vuonna 2010 ja on päässyt sen jälkeen vapaaksi.

Hän oli asunut Britanniassa vuosikausia, ja naapuri kuvaili häntä hiljaiseksi.

– Hän tervehti, kun kuljin ohi ja näytti mukavalta kaverilta. Kun hän muutti tänne, hän kutsui meidät kaikki tupaantulijaisiin – varmaan koko kadun. Hän pukeutui aina aika rennosti, naapuri kertoo Guardianille.

Myös poliiseille oireita

Weltshiren poliisin mukaan Skripal löydettiin tyttärensä kanssa tajuttomana ostoskeskuksen penkiltä sunnuntaina iltapäivällä Salisburyssä Etelä-Englannissa.

Silminnäkijä Freya Church kuvailee BBC:lle, että nainen nojasi mieheen ja näytti siltä kuin hän olisi pyörtynyt.

– Mies teki outoja käsiliikkeitä ja katsoi taivaalle. Näytti siltä, että he olisivat ottaneet jotain todella vahvaa.

BBC:n mukaan myös kaksi tapahtumapaikalle hälytetty poliisia joutui sairaalahoitoon vähäisempien oireiden takia. Heidän on kuitenkin jo päästetty sairaalasta.

Brittilehdistö vertaa Litvinenkoon

Tapahtunutta ei vielä tutkita terroristisena tekona, mutta Guardianin mukaan Britannian terrorisminvastaisesta yksiköstä vahvistetaan, että heidän asiantuntijansa auttavat tutkinnassa.

Paikallinen lehdistö on jo monesti verrannut tapahtunutta Aleksandr Litvinenkon murhaan. Litvinenko on entinen KGB:n agentti, joka myrkytettiin vihreään teehen sekoitetulla radioaktiivisella polonium-210-isotoopilla lontoolaisessa hotellissa.

3:39

Guardianin haastattelema Litvinenkon ystävä, joka oli auttanut häntä pakenemaan Venäjältä, uskoo kyseessä olleen Venäjän juoni – etenkin, kun se tapahtuu vain hieman ennen Venäjän vaaleja.

Myös Litvinenkon vaimo kertoo BBC:lle tapauksen muistuttavan paljon hänen miehensä murhaa.

– Tämä on kuin déjà-vu, hän kertoo BBC:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja