Mainos

Media: Britanniassa asuva venäläinen ex-kaksoisagentti kriittisessä tilassa – altistui tuntemattomalle aineelle

Britanniassa asuva venäläinen ex-tiedustelueversti Sergei Skripal, 66, on kriittisessä tilassa altistuttuaan toistaiseksi tuntemattomalle aineelle, kertovat brittimediat yleisradioyhtiö BBC ja sanomalehti The Guardian.

Poliisin mukaan Skripal ja toinen henkilö altistuivat aineelle ostoskeskuksessa Salisburyn kaupungissa Etelä-Englannissa viikonloppuna. Skripalia ja kolmekymppistä naista hoidetaan sairaalassa Salisburyssa.

– Tutkinta on vasta alkumetreilä, emmekä vielä voi tietää, onko tapauksen tiimoilta tapahtunut rikosta, poliisin lausunnossa todetaan.

Poliisi vahvisti kuitenkin, ettei tapahtunutta tutkita tekona, johon liittyisi terrorismia. Poliisi korosti, että tutkinnan muoto voi kuitenkin vielä muuttua sen edetessä.

Skripal tuomittiin Venäjällä Britannian hyväksi vakoilemisesta vuonna 2006, mutta hän sai Venäjän ja Yhdysvaltain välisessä vankien vaihdossa turvapaikan Britanniasta 2010. 

Tiedustelueversti Skripal sai 13 vuoden mittaisen vankilatuomionsa Venäjän agenttien henkilöllisyyksien paljastamisesta Britannian tiedustelupalvelu MI6:lle. Venäjän mukaan hän sai 100 000 dollaria tietojen vuotamisesta, jota hän teki väitetysti 90-luvulta lähtien.

​​​​​​​

Tapaus Litvinenko muistetaan

Sergei Skripal ei ole ensimmäinen entinen venäläisagentti, joka on sairastunut vakavasti oudoissa olosuhteissa Britanniassa. Tuoreessa muistissa on vielä Alexander Litvinenkon murha. Entinen KGB:n agentti myrkytettiin radioaktiivisella poloniumilla Lontoossa vuonna 2006.

Kaksi vuotta sitten julkaistun laajan brittitutkinnan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ja Litvinenkolla oli henkilökohtainen ristiriita ja Putinilla ja Venäjän hallinnolla oli motiivi surmata Litvinenko. Tutkinnan tuloksista lisää alla olevalla vuoden 2016 tammikuussa julkaistulla uutisvideolla.

3:39

Litvinenko murhattiin vihreään teehen sekoitetulla radioaktiivisella polonium-210-isotoopilla lontoolaisessa hotellissa. Hän kuoli myrkytykseen sairaalassa myöhemmin.

Polonium-210 on kallis valmiste, jota saadaan vain suljetuista ydinlaitoksista. Aine viittaa siksi tutkinnan mukaan valtiolliseen toimijaan.

Myrkyttäjät olivat tutkinnan mukaan entinen KGB:n turvamies Andrei Lugovoi ja toinen venäläinen Dmitri Kovtun. Lugovoi on sittemmin noussut kansanedustajaksi Venäjällä ja on kiistänyt syyllisyytensä murhaan.

Murhatutkimuksessa polonium-jälkiä löydettiin eri puolilta Lontoota. Litvinenko haudattiin lyijyarkkuun, ettei säteily leviäisi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.