Afrikan johtajat saapuivat hieromaan rauhaa Kiovaan – Venäjä jatkoi pommittamista

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa saapui perjantaina Ukrainaan osana afrikkalaisten johtajien ryhmää. Heidän tavoitteenaan on pyrkiä edistämään rauhaa Ukrainan ja Venäjän välille, viranomaiset sanoivat.

Seurueen neljän presidentin ja kolmen muun edustajan on määrä neuvotella Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa perjantaina. Lauantaina Afrikan delegaatio jatkaa matkaansa Pietariin tapaamiseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Korkean profiilin diplomaattiryhmä toivoo saavansa esille maanosansa äänen. Afrikka on kärsinyt pahoin nousevista viljanhinnoista sekä laajemmasta taantumasta maailmankaupassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan viime vuonna.

Venäjä ei lopettanut iskujaan Kiovaan perjantaina, vaikka kaupunkiin saapui korkea-arvoinen Afrikan maiden johtajaryhmä. Kiovan pormestari Vitali Klitshko ilmoitti räjähdyksestä kaupungissa sen jälkeen, kun ilmahyökkäyksen sireenit soivat ja ilmapuolustus aktivoitui.

–  Ohjukset lentävät edelleen Kiovaan, Klitshko kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

Kolme presidenttiä perui

Afrikan johtajien seurueen kolme muuta presidenttiä ovat Senegalin Macky Sall, Sambian Hakainde Hichilema ja Komorien Azali Assouman. Jälkimmäinen johtaa tällä erää myös Afrikan unionia.

Matkalle oli määrä saada mukaan myös presidentit Ugandasta, Egyptistä ja Kongon tasavallasta. He kuitenkin vetäytyivät hankkeesta ja lähettivät tilalleen muita edustajia.

Ramaphosan ja Putinin tapaaminen lauantaina on mielenkiintoinen myös siksi, että Putinin on arvioitu haluavan osallistua Etelä-Afrikan isännöimään Brics-maiden kokoukseen elokuussa. Tilanne on kimurantti, sillä Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut Putinista pidätysmääräyksen.

Etelä-Afrikka on yksi ICC:n yli sadasta sopimusvaltiosta, jotka ovat allekirjoittaneet ja ratifioineet tuomioistuimen perustamissopimuksen. ICC tuomitsee ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisiin rikoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat