Mainos

Venäjän WTO-jäsenyys etenee

Venäjän hakuprosessi Maailman Kauppajärjestöön etenee suotuisasti. Parhaimmillaan jäsenyys voi toteutua runsaassa vuodessa, arvioidaan Euroopan Komissiossa.

Euroopan Unionin viime keväisen laajennuksen jälkeen Kremlistä katsotaan yhä tiiviimmin Brysseliin, sillä Venäjän viennistä miltei 60 prosenttia menee nyt EU-maihin.

Unioni taas kaipaa kipeästi energiaa ja raaka-aineita, samoin idän kasvavat markkinat houkuttelevat. Siksi EU tekeekin kaikkensa vauhdittaakseen Venäjän WTO-jäsenyyttä, sanoo Euroopan Komission kauppapolitiikan pääjohtaja Peter Carl.

- Minä uskon, että on hyvin mahdollista saada neuvottelut päätökseen ensi vuoden lopulla, Carl linjaa.

EU:n Kauppapolitiikan korkeimpana virkamiehenä Carl on prosessin ytimessä. Hänen mukaansa venäläisviranomaiset ovat tehneet hartiavoimin töitä kaupan esteiden purkamiseksi.

- Venäjä on edennyt vahvasti tässä suhteessa viimeisten kolmen vuoden aikana. Toki edelleen on vaikeuksia venäläisen lainsäädännön kanssa. Vielä suurempia ongelmia on lakien täytäntöönpanossa, mutta kyllä ne ratkotaan menestyksekkäästi, Carl uskoo.

Suomen elinkeinoelämälle Venäjän WTO-jäsenyys on avainkysymys.

- Varmasti Venäjästä tulee entistä uskottavampi markkinataloutena ja varmasti se on yksi tekijä, joka vaikuttaa ulkomaisten suorien sijoitusten lisääntymiseen Venäjällä, toteaa kauppapoliittinen asiamies Timo Laukkanen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Suomessa Venäjä on noussut alkuvuonna Ruotsin ja Saksan rinnalle tärkeimmäksi kauppakumppaniksi eikä kasvulle näy loppua. Alivaltiosihteeri Pekka Lintu Ulkoministeriöstä katsoo, että WTO lisää yritysmaailman mielenkiintoa selvästi.

- Yleinen merkitys on siinä, että Venäjä tulee tämän sääntöpohjaisen kansainvälisen kauppajärjestelmän piiriin ja siinä noudatetaan samantyyppisiä sääntöjä kuin kaupassa kaikkien muidenkin kanssa. WTO-mekanismi on vahvin maailman kauppajärjestelmässä ja se on osoittanut toimivuutensa vuosien aikana, Lintu kuvaa.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 10.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.