Venäjän vuoksi boikotoitu Etyj-kokous alkaa – Lavrov ja Valtonen paikalla

Suomi ei ole osallistumassa boikottirintamaan, vaan ulkoministeri Elina Valtonen osallistuu kaksipäiväiseen kokoukseen.

Kuohuntaa jo ennen alkamistaan aiheuttanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ulkoministerikokous käynnistyy tänään Pohjois-Makedonian Skopjessa. Paikalle on kutsuttu myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, mikä on saanut Baltian maat ja Ukrainan boikotoimaan kokousta.

Suomi ei ole osallistumassa boikottirintamaan, vaan ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) osallistuu kaksipäiväiseen kokoukseen. Valtonen korosti keskiviikkona, ettei Suomi aio Etyj-kokouksessa pidättäytyä tuomitsemasta Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Myös Suomen Etyj-suurlähettiläs Vesa Häkkinen kommentoi STT:lle keskiviikkona, että Suomi pitää Etyjiä tärkeänä keskusteluareenana ja tukee puheenjohtajamaa Pohjois-Makedonian päätöstä Venäjän kutsumisesta paikalle, vaikka tuomitseekin Venäjän toimet.

Viime vuonna Etyjin puheenjohtajana toiminut Puola ei antanut Lavroville maahantulolupaa vastaavaan ministerikokoukseen.

Kokouksen alla epävarmuutta oli myös siitä, pääsisikö kokous yhteisymmärrykseen ensi vuoden puheenjohtajamaasta. Aiemmin Etyjin puheenjohtajaksi oli ehdolla Viro, mitä Venäjä ja Valko-Venäjä eivät hyväksyneet. 57 jäsenmaan Etyjissä päätöksiltä vaaditaan vähintään sitä, ettei kukaan vastusta tehtyä esitystä.

Pohjois-Makedonian ulkoministeri Bujar Osmani kuitenkin kertoi viikon alussa, että Malta on suostunut ottamaan tehtävän vastaan.

Moni muu asia on kokouksen edellä yhä auki. Etyjillä ei ole hyväksyttyä budjettia, ja sen neljän tärkeimmän johtopestin jatkajista ei ole päätetty. Esimerkiksi Etyjin pääsihteerin Helga Schmidin kausi on päättymässä ensi sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat