Venäjän uusin huoli on väkivaltainen "hämähäkkijengi", joka aloittaa joukkotappeluita ympäri Venäjää – myös Kreml ärähti

Mitä väkivalta ja kritiikki omia sotilaita kohtaan kertoo Venäjästä? MPKK:n Venäjä-ryhmän johtaja vastaa MTV:lle 29:48
Mitä väkivalta ja kritiikki omia sotilaita kohtaan kertoo Venäjästä? MPKK:n Venäjä-ryhmän johtaja vastaa MTV:lle

Venäjällä on noussut viime aikoina otsikoihin PMC Redan -niminen nuorisojengi, jotka ovat ottaneet vaikutteita muun muassa Wagner-palkka-armeijasta sekä äärinationalismista.

PMC Redan on järjestänyt Venäjän suurkaupunkien ostoskeskuksissa joukkotappeluita.

Venäläinen uutissivusto Baza kertoo Telegramissa, että viranomaiset olisivat saaneet käskyn pidättää tällä hetkellä kaikki teini-ikäiset, jotka pitävät yllään jengin tunnuksia.

Myös kansalliskaartia on ohjeistettu pitämään jengiläisiä silmällä.

Nuorisojengi on saanut nimensä japanilaisesta Hunter x Hunter -nimisestä manga- ja animaatiosarjasta. Jengiläisillä on yllään vaatteita, joissa on hämähäkkisymboli sekä numero neljä.

Sarjassa rikollisjärjestö "Genei Ryodan" pukeutuu hämähäkkisymboliin. 

"He huusivat Venäjä venäläisille"

PMC Redan on herättänyt Venäjällä paheksuntaa siitä lähtien, kun ensimmäiset videomateriaalit joukkotappeluista lähtivät leviämään sosiaalisessa mediassa.

Ensimmäinen tappelu järjestettiin 19. helmikuuta Moskovan Aviapark-ostoskeskuksen ruokasalissa. Tämän jälkeen tappelut ovat yleistyneet, ja lähteneet leviämään myös muissa kaupungeissa.

Mediatietojen sekä jengiläisten mukaan PMC Redan haluaa haastaa tappeluihin "offnikeiksi" kutsuttuja nuoria. Offnikeillä tarkoitetaan jalkapallohuligaaneja. Myös ei-slaavilaisen näköiset ihmiset ovat jengin tähtäimessä.

Uutismedia Newsweek otti yhteyttä jengin kannattajiin ja he kertoivat lisää PMC Redanin jäsenten aatteesta.

Erään jengiläisen mukaan PMC Redan taistelee "vapauden ja valinnan puolesta".

"He huusivat Venäjä venäläisille", kertoo Newsweekin haastattelema ihminen, kun jengi oli hyökännyt offnikejä vastaan ostoskeskuksessa.

Vaikka jengi ottaakin vaikutteita nationalismista ja venäläisyydestä, kerrotaan sen inspiroituvan myös ajatuksista, jotka kritisoivat Vladimir Putinia.

Lähteen mukaan Venäjällä olisi tapahtunut jengitappeluiden toimesta useita kuolemia ja puukotuksia.  

Kreml: "Luonnollisesti meidän on reagoitava tähän"

Myös Kreml on kiinnittänyt huomiota nuorisojengin edesottamuksiin. Presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi tämän viikon maanantaina, että olisi tärkeää lopettaa tällaiset toimet.

Peskov kutsui jengiä miinusmerkkiseksi "pseudo-alakulttuuriksi", viitaten siihen ettei se tuo mitään hyvää venäläisille nuorille.

– Huomiota on kiinnitetty. Luonnollisesti meidän on reagoitava tähän, Peskov kertoi tiedotustilaisuudessa toimittajille.

PMC Redanin toimintaa on havaittu Venäjän lisäksi myös Valko-Venäjällä sekä Ukrainassa. Näissä on myös tehty pidätyksiä viime päivien aikana.

Lähde: Newsweek.

Syyttäjän mukaan nuorisojengeissä ja rikollisjengeissä on selkeä ero: Tästä erotat kumpi jengi on kyseessä.

Mikä erottaa katujengit perinteisistä rikosllijengeistä? Ilmiö on uusi ja vakava, sanoo syyttäjä 9:01


Lue myös:

    Uusimmat