Mainos

Venäjän ulkoministeri vierailee Suomessa – näistä asioista keskustellaan

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaavat torstaina Haikon kartanossa Porvoossa.

Esillä on laaja kattaus kahdenvälisiä ja kansainvälisiä kysymyksiä. Lavrov tapaa myös presidentti Sauli Niinistön.

Kahdenväliset asiat: Ongelmia ei pöydällä, taloussuhteissa myönteistä virettä

Soini ja Lavrov ovat tavanneet noin vuoden välein, viime vuonna ministerit tapasivat Moskovassa. Nyt tiet kohtaavat lyhyen ajan kuluessa kahdesti, sillä jo ensi viikolla kumpikin osallistuu Arktisen neuvoston kokoukseen Alaskan Fairbanksissa. Tällöin Suomi ottaa vastaan neuvoston puheenjohtajuuden.

Suomen ja Venäjän kahdenvälisissä suhteissa ei viime aikoina ole ollut akuutteja kipukohtia. Taloussuhteissa on myönteistä virettä molempien maiden talouden piristyessä – sekä vienti Venäjälle että tuonti sieltä ovat vilkastumassa, samoin venäläisten matkailu Suomeen.

Myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi noussee esille kahdenvälisissä keskusteluissa.

Kansainväliset kysymykset: Päivitys kiinnostavalla hetkellä

Tilannepäivitys isoista kansainvälisistä kysymyksistä osuu kiinnostavaan hetkeen.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit keskustelivat Syyrian tilanteesta puhelimessa tiistaina, ja keskustelua kuvattiin hyväksi. Keskustelu oli ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvallat teki ensimmäisen suoran ohjusiskunsa Syyriaan huhtikuun alkupuolella.

Esillä on myös Itä-Ukrainan konflikti, josta Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa tiistaina.

1:51

Itämeren turvallisuus: Tavoitteena luottamuksen vahvistuminen

Ukrainan konfliktin jatkuminen heijastuu Itämerelle, ja Suomi haluaa vahvistaa Itämeren alueen turvallisuustilannetta.

Suomi on nostanut esille luottamusta lisääviä toimia, kuten lentoturvallisuuteen liittyviä asioita, joita on edistetty asiantuntijatasolla. Maaliskuussa Suomessa pidetyssä kokouksessa todettiin, että lentokoneiden transpondereiden eli tunnistuslaitteiden käytössä on ollut myönteistä kehitystä.

1:40

Suomi Arktisen neuvoston puheenjohtajaksi – toteutuuko huippukokous?

Suomi on ottamassa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden ensi viikolla. Yksi suuri kysymys Fairbanksin kokouksessa liittyy Yhdysvaltojen ilmastolinjauksiin. Suomi ja Venäjä eivät vielä tiedä, miten ne vaikuttavat arktiseen yhteistyöhön.

Esille noussee myös mahdollinen arktinen huippukokous, jonka on spekuloitu tuovan Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit Suomeen.

Huippukokouksen järjestäminen edellyttäisi, että maiden kesken on riittävästi yhteisiä tavoitteita. Lisätietoa tästä saataneen ensi viikon Arktisen neuvoston kokouksessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.