Venäjän teot paljastavat, että Ukraina-puheita ei voi pitää pelkkänä retoriikkana, sanoo Etyjin kunniapuheenjohtaja Kanerva: "Ollaan ison äärellä"

Etyjin kunnianpuheenjohtaja Kanerva Ukrainan kriisistä:"Ei kannata vähätellä, eikä pitää pelkkänä retoriikkana" 1:02
Ilkka Kanerva Ukrainan tilanteesta: "Tämä on otettava vakavasti".

Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat tapaavat tänään Wienissä Itävallassa.

Keskustelunaihe on jo tutuksi tullut Ukrainan kriisi, josta Venäjän kanssa ovat keskustelleet viime aikoina muun muassa Yhdysvallat ja Nato.

Etyjin kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää neuvotteluprosessin jatkumista äärimmäisen tärkeänä.

– Kun tähän viikkoon tultiin, niin itse ainakin arvioissani olin ehkäpä hieman pessimistisempi kuin olen tänään. Ollaan diplomatian raiteella. Vaikka tuskaa on ja haasteet näyttävät ylikäymättömiltä, niin siitä huolimatta vuorovaikutteisuutta halutaan puolin ja toisin ylläpitää, Kanerva sanoo MTV:n Uutisaamussa.

Tähän asti käydyistä neuvotteluista on julkisuuteen tihkunut kovin vähän tietoa. Selväksi on käynyt lähinnä se, että eri osapuolet ovat kaukana toisistaan. Miten vaikea tilanne on?

– Kyllä tämä on otettava vakavasti. Ei kannata vähätellä, eikä pitää pelkkänä retoriikkana. Sen verran kovat tahdonilmaisut ovat. Sen lisäksi tietysti ne konkreettiset toimenpiteet, joista näkyvin on joukkojen siirrot Venäjän puolella Ukrainan rajan suuntaan. Ne ovat diplomatiassa erittäin kovaa kieltä, Kanerva toteaa.

– Sitten kun siihen sisältyy Venäjän pyrkimys koko Euroopan turvallisuusjärjestelmän muuttamiseen, niin ollaan kyllä ison äärellä. Ei ole helppo tehtävä päästä tästä vähänkään myönteiseen yhteistyösäveleen, Kanerva arvioi.

Kanerva ehdottaa ratkaisuksi tietynlaista paluuta vuosien 2014–2015 Minskin sopimuksiin, joiden ajatuksena oli lopettaa Itä-Ukrainan sodan taistelut. Vihollisuudet ovat kuitenkin jatkuneet näidenkin sopimusten jälkeen.

Minskin sopimuksissa on lisäksi perustavanlaatuinen ongelma, Kanerva huomauttaa: Sopimusten sisältö ei nimittäin oikein sovi yhdellekään osapuolelle.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Se on kuitenkin lähimpänä sellaista realismia, jossa jokaisen omat lähtökohdat on otettu reunaehdoiksi. Jos halutaan saada edistysaskeleita aikaan, niin palaisin kernaimmin Miskin sopimuksen soveltamiseen, Kanerva sanoo.

Diplomatian superviikko loppusuoralla 10:58
Katso Ilkka Kanervan haastattelu kokonaisuudessaan. Kanervan jälkeen näkemyksensä Ukrainan kriisistä kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija


Lue myös:

    Uusimmat