Pyhiä on juhlittu Kiovassa pimeässä, monella joulu vasta edessä – Anastasia MTV Uutisille: "Jokaisella on yksi toive"

Monessa ukrainalaiskodissa joulua vietetään vasta runsaan viikon kuluttua. Sota tuo oman varjonsa juhlapyhille, mutta perheiden kokoontuminen yhteen on tärkeää myös poikkeusoloissa.

31-vuotias Anastasia elää 8-vuotiaan tyttärensä kanssa Kiovassa. He palasivat kesällä takaisin kotiinsa oltuaan sodan alkuvaiheessa paossa Itävallassa.

Perhe viettää joulua käytännössä kahdesti. Ensimmäinen joulu on vietetty samaan aikaan kuin Suomessa, mutta "toinen joulu" järjestään loppiaisena 6. tammikuuta, jolloin Itä-Euroopan ortodoksisessa perinteessä on tavattu viettää joulua.

Muistavat niitä, joiden joulu on rintamalla

Joulukuussa joulua vietettiin perheen ja ystävien kesken, ja tammikuussa juhlaa vietetään Anastasian vanhempien ja isovanhempien kanssa.

Anastasian isä palvelee Ukrainan puolustusvoimissa, mutta palveluspaikan sijainnin vuoksi hän päässee viettämään joulua muun perheen kanssa. Sen sijaan monet hänen ystävänsä taistelevat muun muassa Donetskin ja Hersonin rintamilla.

– Heillä ei ole mahdollisuutta tulla Kiovaan pyhäpäiviksi ja he juhlivat joulua asemissaan rintamalla, Anastasia sanoo.

Joulukuusta koristeltiin sähkökatkon aikana

Ytimeltään joulu on samanlainen kuin ennen sotaakin: Pyhiä vietetään perheen kanssa, tavaten sukulaisia ja ystäviä.

Jouluna nautitaan myös perinneruokia, kuten täysviljasta valmistettua kutiaa. Ruokalajeissa noudatetaan paastosääntöjä ja joulupöydässä on 12 ruokalajia, mikä symbolisoi 12 opetuslasta ja 12 vuoden kuukautta.

Anastasian perheessä näistä ei olla turhan tarkkoja, mutta kutiaa tullaan ehdottomasti valmistamaan.

Monissa ukrainalaiskodeissa on joulukuusi. Näin myös Anastasian kotona.

– On symbolista, että koristelimme joulukuusen illalla kynttilän valossa, kun asunnossamme ei ollut valoja jälleen yhden Venäjän Ukrainan voimalaitoksiin tekemän pommituksen jälkeen.

Anastasia kertoo tyttärensä odottaneen joulua kovasti, ja joulupukillekin kirjoitettu kirje oli lähetetty hyvä tovi sitten.

Joulun merkitys vähentynyt sodan keskellä

Anastasiasta kuitenkin tuntuu, että sodan vuoksi joulu ja uusi vuosi ovat jollakin tapaa vähemmän merkityksellisiksi.

– Jokaisella on yksi toive: voitto ja rauha maallemme, Anastasia sanoo.

Hän toteaa, että sota on tehnyt vuodesta ukrainalaisille ennennäkemättömän rankan, mutta samalla se on tehnyt heistä vahvempia ja opettanut arvostamaan yksinkertaisia asioita: perhettä, ystävyyttä, aitoa tukea, ystävällisyyttä. Samalla koko maa on yhdistynyt yhteisen tavoitteen vuoksi.

Sotaa paenneet ukrainalaiset viettävät joulua eri puolilla Eurooppaa 4:45
Katso, miten sotaa paenneet ukrainalaiset ovat viettäneet joulua eri puolilla Eurooppaa.

Sota varjostaa arkea

Nyt niin ukrainalaisten joulupyhät kuin arkikin ovat sodan varjostamia.

Anastasia kertoo, että perhe yrittää elää normaalia arkea, mutta esimerkiksi lapsen koulupäivät keskeyttävät aika-ajoin ilmahälytykset.

Samalla tavalla sähkökatkot vaikeuttavat korkeassa kerrostalossa asuvan perheen elämää. Valot ovat kiinni valtaosan päivästä, hissi ei ole aina toiminnassa eikä kodin sähkölaitteita pysty aina käyttämään.

– Uskon, että tämä on vain vaihe, joka tekee meistä vahvemman ja paremman kansakuntana, Anastasia ajattelee.

Anastasia kertoo nyt keskittyvänsä paitsi kehittämään itseään, myös pitämään huolta omasta tilastaan, jota voi tukea tytärtään ja muita apua tarvitsevia. Hän kertoo heidän aktiivisesti auttavan maansa armeijaa.

Anastasia kertoo ukrainalaisten olevan erittäin kiitollisia saamastaan tuesta ja sen olevan myös tärkeä henkinen tuki paikallisille. Hän itse näkee, että kyseessä ei ole Ukrainan ja Venäjän välinen kamppailu, vaan kamppailu koko sivistyneen maailman ja sen tulevaisuuden puolesta diktatuuria ja propagandaa vastaan.

– Ja olen varma, että hyvä tulee voittamaan.

Lue myös:

    Uusimmat