Venäjän Jehovan todistajat Helsingissä – kotimaan kohtelu "muistuttaa neuvostoaikojen vainoja"

Venäjän Jehovat koolla Helsingissä 1:12

Venäjän Jehovan todistajien kolmen päivän kokous Helsingissä päättyi tänään. Venäläiset joutuivat kokoustamaan Suomessa, koska kotimaansa viranomaiset kielsivät järjestön huhtikuussa.

Jehovan todistajat pitävät päätöstä vainona, joka tuo mieleen neuvostoajan kohtelun. Tuolloin uskonryhmän jäseniä tuomittiin Siperiaan.

– Tätä on vaikeaa selittää, koska Jehovan todistajat ovat rauhanomainen uskonto. Kunnioitamme kaikkia ihmisiä, haluamme elää rauhassa eikä meillä ole mitään tekemistä minkäänlaisen radikaalin toiminnan kanssa. Se olisi vastoin uskoamme. Miksi me olisimme vaaraksi Venäjän valtiolle?

"Olemme liikuttuneita tuesta"

Venäjän Jehovan todistajien puhemies Yaroslav Sivulkiy kertoo MTV Uutisille Helsingin jäähallin käytävällä, että tilanne on surullinen. Kokoontumiset kotimaansa valtakunnansaleissa on kielletty, niinpä runsaat 4000 venäläistä todistajaa tuli Helsinkiin. Samanlaisia tukikokouksia on järjestetty muuallakin Euroopassa. Venäjällä on tällä hetkellä 175 000 Jehovan todistajaa.

– Olemme liikuttuneita tästä tuesta. Vieraanvaraisuus on ollut suurta, hän kuvailee.

Venäjän korkein oikeus tekee heinäkuun puolivälissä lopullisen päätöksen Jehovan todistajien kohtalosta. Jos kieltopäätös jää voimaan, järjestön omaisuus voidaan takavarikoida valtiolle.

– Jos oikeus toteutuisi, kaikki palaisi ennalleen. Mutta he päättävät, mitä lystäävät. Jos päätös jää voimaan, tulevaisuus on synkkä. Sen jälkeen Jehovan todistajaksi tunnustautuva voi joutua vankilaan. Todennäköisesti moni meistä pyrkii muuttamaan Venäjältä pois.

Neuvostoaikana Siperiaan

Venäjän yhä autoritaarisemmaksi muuttunut hallinto on viime vuosina tulkinnut monet ulkomaalaistaustaiset järjestöt mahdollisiksi vakoiluorganisaatioiksi ja siten uhkaksi Venäjälle. Samoin Vladimir Putinia tukeva ortodoksinen kirkko on osallistunut uskonryhmien painostukseen. Jehovan todistajat on perustettu Yhdysvalloissa, josta sitä yhä johdetaan merkittävästi. Voisiko tässä olla syy kohteluun?

– Me olemme toimineet rauhassa Venäjällä yli sata vuotta. Toimimme itsenäisesti - ja rauhassa, vakuuttaa Yaroslav Sivulkiy.

Oletteko käyneet minkäänlaisia keskusteluja viranomaistenne kanssa?

– Olemme yrittäneet selittää toimintaamme, mutta ei meitä haluta kuunnella. Ainoat keskustelut käydään oikeussalissa. Tästä tulee mieleen neuvostoajan synkkä historia. Äitini ja isäni vietiin 15 vuodeksi Siperiaan uskonsa takia, hymähtää Sivulkiy.

Monet Euroopan maat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Venäjän menettelyä uskonnonvapauden rikkomisena. Venäjä on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen, joka kieltää tämän kaltaisen syrjinnän.

Lue myös:

    Uusimmat