Mainos

Venäjän ja Ukrainan presidenttien kohutun huippukokouksen ehdot täyttymässä: "Osapuolet ovat aloittaneet joukkojen ja aseiden poistamisen Zolotessa"

5:22
MTV Uutiset Live kertoi, että Itä-Ukrainasta aletaan vetää joukkoja.

Ukraina vetää joukkojaan ja aseitaan maan itäosan merkittävältä rintamalinjalta, kertoo maan ulkoministeri Vadym Prystaiko ukrainalaismedioille.

Joukkojen vetäminen on osa Ukrainan hallinnon ja Venäjän tukemien kapinallisryhmien neuvotteluita. Myös Itä-Ukrainan kapinallisten edustajan Vladyslav Deynegon mukaan joukot olisivat aloittaneet vetäytymisen.

– Tänään osapuolet ovat aloittaneet joukkojen ja aseiden poistamisen Zolotessa, vahvisti myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja Martin Sajdik.

Vetäytyminen on määrä toteuttaa aiemmin sovituilta alueilta ennen Normandian huippukokousta, jossa Venäjän ja Ukrainan presidenttien on määrä tavata keskustellakseen Itä-Ukrainan tilanteesta.

Venäjän ja Ukrainan lisäksi huippukokoukseen on tarkoitus osallistua isäntämaa Ranskan ja Saksan. Neuvottelut ovat lykkäytyneet, koska Ukrainan armeija ja separatistijoukot eivät ole aiemmin suostuneet vetäytymään.

Huippukokouksessa on tarkoitus käsitellä uutta rauhansuunnitelmaa, jonka mukaan separatistialueet saavat laajemman autonomian, jos niillä ensin pidetään Ukrainan perustuslain mukaiset vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit.

Mielenosoituksia päätöstä vastaan

Kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin tukemaan sopimukseen.

Tuhannet ihmiset ovat protestoineet aiemmin tässä kuussa suunnitelmaa vastaan pääkaupunki Kiovassa. Mielenosoittajien mukaan suunnitelma suosii Venäjää ja jättää tosiasiassa separatistialueet sen valvontaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja