Duuma vetoaa Putiniin Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamiseksi

Venäjän parlamentti eli duuma on hyväksynyt äänestyksessä vetoomuksen presidentti Vladimir Putinille, jotta tämä tunnustaisi Itä-Ukrainan kaksi separatistialuetta itsenäisiksi valtioikseen.

Ukrainan Venäjän-vastaisella itärajalla sijaitsevien alueiden eli niin kutsuttujen Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltojen separatistit ovat käyneet Venäjän tukemina sotaa Ukrainan keskushallitusta vastaan vuodesta 2014. Sodassa on vuosien varrella kuollut yli 14 000 ihmistä.

– Kiova ei noudata Minskin sopimuksia, kertoi viestisovellus Telegramissa duuman alahuoneen puhemies Vjatsheslav Volodin, viitaten aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneisiin sopimuksiin, joita ei pantu koskaan täytäntöön.

Volodinin mukaan Itä-Ukrainan alueilla elävät Venäjän "kansalaiset ja toverit" kaipaavat apua ja tukea. Venäjä on myöntänyt passinsa yli 600 000 ihmiselle Ukrainan separatistialueilla.

Äänestyksen edellä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi, ettei asiasta ole käyty vielä virallisia keskusteluja tai tehty päätöksiä Venäjän hallituksessa. Peskovin mukaan duuman edustajat kuitenkin "edustavat kansan mielipiteitä".

Jännitteet Ukrainan rajalla ovat kasvaneet korkeiksi Venäjän kasatessa joukkojaan Ukrainan rajan lähelle. Hieman ennen duuman päätöstä Venäjä ilmoitti vetävänsä osan joukoistaan pois, ja Ukraina arvioi Venäjän hyökkäyksen uhkan vähentyneen diplomatian seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat