Venäjän hyökkäys näkyy selvästi sähköautojen kysynnässä – "Ohittanut bensan ja dieselin kirkkaasti"

Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan:"Aika pitkät toimitusajat – jopa vuosi" 2:00
Ladattavat autot syövät polttomoottoriautojen markkinaosuutta. Tällä hetkellä niiden kysyntä kuitenkin ylittää tarjonnan, ja toimitusajat ovat venähtäneet monien mallien kohdalla pitkiksi.

Muutos on kaikkein selkein yli 50 000 euron hintaluokassa.

Venäjän hyökkäyssodasta seurannut polttoaineen hinnannousu on kiihdyttänyt rajusti sähköautojen kysyntää.

Kasvava kiinnostus näkyy erittäin selvästi myös verkkohakujen määrissä. Viikoilla 10 ja 11 täyssähköautoja haettiin Autotalli.com-sivustolla 117 prosenttia enemmän kuin viikoilla 6 ja 7. Ladattavissa hybrideissä vastaava kasvu on 58 prosenttia.

– Kysyntäpiikki näkyy selvästi. Sähköautoja on katseltu viime viikkoina poikkeuksellisen paljon, kertoo Autotalli.comin tuotepäällikkö Janne Putkonen.

Kalliimmat sähköautot tekevät kauppansa

Erityisen selvästi kaupankäynnin muutos näkyy yli 30 000 euron hintaisten sähköautojen myynnissä. Myyntimäärät alkoivat nousta selkeästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Vuoden 2022 alun ajan Nettiauton kautta ilmoitettujen täyssähköautojen viikkomyynti on liikkunut 150 ja 200 kappaleen tienoilla. Maaliskuun puolivälissä määrä oli noussut yli 500 autoon.

Kysyntä kasvoi kolmanneksen

Yli 30 000 euroa maksavien hybridien kysyntä seuraa samaa trendiä. Alkuvuonna omistajaa vaihtaneiden autojen viikottainen määrä on liikkunut 600 molemmin puolin.

Kysyntä on nopeasti kasvanut kolmanneksen. Maaliskuun puoleen väliin tultaessa viikkotahti hätyyttelee jo 900 kappaleen rajaa.

– Diesel on perinteisesti ykkönen kalliimmissa autoissa, mutta nyt hybridi on ajanut ohi, Nettiauton liiketoimintapäällikkö Erno Kalalahti sanoo.

– Muutos on vielä suurempi yli 50 000 euron autoissa. Viime viikkoina sähkö on käyttövoimana ohittanut bensan ja dieselin kirkkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat