Venäjän hyökkäys muuttui nöyryyttäväksi puolustustaisteluksi – karttavideo paljastaa, miten rintamalinja on elänyt Ukrainassa päivä päivältä

Tasan 8 kuukautta Ukrainan sotaa – Näin alueiden hallinta on muuttunut 1:40
Sodan alkuhetkinä Kiova oli uhattuna, nyt painopiste on muuttunut Ukrainan vastahyökkäyksen myötä. Katso karttavideolta, miten rintamalinja on liikkunut 8 kuukaudessa.

Karttavideo näyttää rintamalinjojen elämisen koko Venäjän 24. helmikuuta aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen.

Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero ovat ylläpitäneet tilannekarttaa Ukrainan sodasta Venäjän suurhyökkäyksen ensimmäisestä päivästä lähtien.

Sotaa on jatkunut nyt 8 kuukautta. Eerik Matero kertoo, että sodan tähänastinen taival on sisältänyt monia intensiivisiä mutta myös hiljaisempia ajanjaksoja, ja se ne ovat kaikki nähtävillä kartalta.

– Alkupuolella kartoista näki, kuinka Kiovaan kohdistui erittäin nopea isku. Se oli selkeä pääkohde ja Ukrainan puolustus ei ollut tähän valmistautunut. Vetäytyminen Kiovasta tapahtui kuitenkin suhteellisen nopeasti, ja painopiste kääntyi sen jälkeen Donbassin, Donetskin ja Luhanskin alueille, Matero kertoo.

Kesää Matero kuvailee suvantovaiheeksi. Yläpuolelta nähtävissä olevalta karttavideolta voi katsoa, kuinka Ukrainan ja Venäjän asemat eivät kesän aikana juurikaan liiku suuntaan tai toiseen.

– Kesällä oli todella maltillista etenemistä. Muutama nopea vastahyökkäys, mutta kokonaisuutena hyökkäykset olivat tahmeita. 

Kartta suuntaa antava

Matero haluaa korostaa, että heidän päivittämänsä kartat ovat suuntaa antavia, eivätkä anna täysin absoluuttista totuutta siitä, mitkä alueet ovat olleet Ukrainan hallinnassa ja mitkä taas Venäjän.

– On paljon epäselvyyksiä, missä kaikkialla Venäjän hallinnoimat alueet olivat varsinkin alkuvaiheessa. On tiedossa, että Venäjän joukot kiersivät useita kaupunkeja, eivätkä välttämättä menneet kaupunkiin. Ilmeisesti ei ole haluttu käsitellä niiden siviilivastarintaa.

Materon mukaan yksi hyvä esimerkki tästä on Tsernihivin kaupunki.

– Saarto jatkui pitkään, mutta Tsernihiv ei ollut missään vaiheessa täysin Venäjän hallinnassa. Sieltä löytyi koko ajan reittejä pois.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta 100 sekunnin pikakelauksena sodan ensimmäiset 8 kuukautta. Näin syksyn alussa Ukrainan aloittama vastahyökkäys näkyy rintamalinjoissa!

Lue myös:

    Uusimmat