Venäjällä yllätyttiin: olympiavoittajan toimet on estetty

Kanadan voimisteluliitto on estänyt toistaiseksi venäläislegenda Jelena Davydovan toimimisen valmennustehtävissä.

Kanadan voimisteluliitto ei kerro tarkemmin tapauksen syistä, mutta Kanadan maajoukkuevoimistelijoita valmentanut Davydova on toimintakiellossa, kunnes urheiluviranomaiset ovat saaneet tutkinnan päätökseen.

Davydova on toiminut Kanadan maajoukkueessa vuodesta 2005 lähtien. 

Davydova on telinevoimistelun kaksinkertainen olympiavoittaja. Hän saavutti Neuvostoliiton edustajana joukkuekilpailun ja moniottelun olympiavoittonsa Moskovassa 1980 ja voitti samassa kaupungissa joukkuemaailmanmestaruuden seuraavana vuonna.

"Davydovan on palattava"

Venäjän maajoukkuevalmentaja Valentina Rodionenko kosiskelee nyt Davydovaa takaisin Venäjälle, jossa legendalle on Rodionenkon mukaan suurta kysyntää.

– Jelena Davydovan on palattava, otamme hänet mielellämme vastaan, Rodionenko sanoi uutistoimisto Tassille.

Rodionenkon mukaan Davydova ei ole edes myynyt Pietarissa sijaitsevaa asuntoaan.

– "Lena" lähti Leningradista Kanadaan vuonna 1991 ja hän on aina sanonut haluavansa palata Venäjälle.

Saadin tapaus

Kanadan voimisteluliitto määräsi vastikään marraskuussa venäläisen kaksinkertaisen olympiavoittajan Elvira Saadin elinikäiseen toimintakieltoon koskien urheilijoiden kanssa työskentelyä.

Valmentajana toiminut Saadi oli muun muassa käyttänyt suojatteihinsa fyysistä väkivaltaa, luonut pelon ja kontrollin kulttuuria ja jakanut urheilijoille pillereitä ja lisäravinteita. Saadi määrättiin väliaikaiseen pannaan jo lokakuussa 2020, kun voimistelijat tekivät naisesta ensimmäisen valituksen.

Valentina Rodionenkon mukaan Saadi on erilainen tapaus kuin Davydova.

– Hänen menetelmänsä eivät ole nykyään tervetulleita Venäjälle, eikä mikään ole yhdistänyt häntä maahamme pitkään aikaan.

Rodionenko kertoi keskustelleensa Davydovan kanssa hiljattain, eikä mikään viitannut siihen, että tämä olisi joutumassa pannaan. Se tuli Rodionenkolle yllätyksenä; hänen mukaansa Davydova oli, toisin kuin Saadi, onnistunut mukauttamaan vaatimuksiaan urheilijoille. 

~ En voi tosin sulkea sitäkään pois, että Lena on asetettu toimintakieltoon samoista syistä kuin Elvira. Näitä ovat ruokavalion noudattaminen, painon tiukka seuranta, psykologinen paine lapsille ja niin edelleen. Kaikki voi tulla vain voimistelijoiden vanhemmilta.

Lue myös:

    Uusimmat