Venäjällä tapahtunut nuorten urheilijoiden joukkopako järkyttää ruotsalaistähteä: "Missä menee raja lasten pahoinpitelyssä?"

Peräti 33 urheilijan äkillinen lähtö dopingtestaajien saapuessa kisapaikalle järkyttää ruotsalaista ampumahiihtäjää Sebastian Samuelssonia.

Venäjän antidopingtoimisto Rusada otti tutkintaansa joulukuun lopussa tapahtuneen selkkauksen, jossa kaksi kokonaista joukkuetta urheilijoita jäi sivuun Izhevskin kansallisista ampumahiihtokisoista dopingtestaajien paikalle saapumisen takia.

Lähtijöiden joukossa oli 12 tyttöä ja 21 poikaa, jotka kaikki olivat juniori-ikäisiä ampumahiihtäjiä. Tapaus on herättänyt lajin parissa paljon keskustelua. Samuelsson oli järkyttynyt lukemastaan.

– Tällainen on tyrmistyttävää. Varsinkin, kun puhumme tässä junioreista. En tiedä, missä menee raja lasten pahoinpitelyssä, Samuelsson hämmästelee Aftonbladet-lehdelle.

– Tämä on vaarallista ja täysin hullua. On todella surullista, jos tämä hiipii yhä nuorempiin.

Kisapaikalta lähteneen Hanty-Mansijskin joukkueen valmentaja perusteli venäläiselle uutistoimistolla TASS:lle vetäytymistä halulla antaa urheilijoille ylimääräistä lepoa ennen tammikuun tärkeitä MM-karsintoja.

Venäjä on ollut suurennuslasin alla useiden ampumahiihtäjien käryttyä viime vuosien aikana. Kokonaisten joukkueiden pakeneminen dopingtesteistä kertoo ongelman olevan syvällä järjestelmässä.

– Sitä miettii vähän koko ajan, Samuelsson toteaa luottamuksestaan venäläisiä kilpakumppaneitaan kohtaan.

– Jos sata hiihtäjää lähtee kisaan, jotkut ovat doupattuja, ovat käyttäneet ennen tai harkitsevat käyttävänsä dopingia tulevaisuudessa.

– Toivottavasti nämäkin yksilöt saadaan testattua pian. Yksi tai kaksi katoamista voi olla selitettävissä, mutta tämä määrä tuntuu oudolta, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat