Venäjällä ei aikomustakaan vetäytyä Hersonista, sanoo presidentti Zelenskyin neuvonantaja – "Taisteluista raskaimmat tullaan näkemään kaupungissa"

Tasan 8 kuukautta Ukrainan sotaa – Näin alueiden hallinta on muuttunut 1:40
Tasan 8 kuukautta Ukrainan sotaa – näin alueiden hallinta on muuttunut.

Venäjä valmistautuu puolustamaan Hersonin kaupunkia raivokkaasti, arvioi Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovych tiistaina. Herson on seudun pääkaupunki ja Venäjä on miehittänyt kaupunkia jo kuukausia. Ukrainan vastahyökkäys on kuitenkin edennyt kohti kaupunkia, josta voi muodostua kyseisen rintaman polttopiste.

Viime viikkoina venäläiset ovat perääntyneet Hersonin seudulla joukkojen ollessa vaarassa jäädä ansaan Dnepr-joen rannalle Ukrainan puskiessa eteenpäin. Venäjän miehityshallinnon nimittävät viranomaiset evakuoivat seudun asukkaita joen yli itärannalle, kun Ukraina samaan aikaan lähestyy länsirantaa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksiy Arestovychin arvion mukaan tällä hetkellä ei ole havaittavissa merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi hylkäämään itse Hersonin kaupunkia.

– Kaupungin tilanne on selvä. Venäläiset täydentävät ja voimistavat joukkojaan siellä. Tämä merkitsee sitä, ettei kellään siellä ole aikomusta vetäytyä. Taisteluista raskaimmat tullaan näkemään kaupungissa.

Asukkaiden evakuointi ja painostus kiihtyy

Kaikista Venäjän presidentin Vladimir Putinin varastamista Ukrainan alueista Herson on strategiselta merkitykseltään ehkä suurin. Seutua hallitseva taho pystyy kontrolloimaan maayhteyttä Krimille sekä tärkeän Dnepr-joen suuta.

Aikaisemmin Hersonin alueella viranomaisena toimineen Yuri Sobolevskyn mukaan Venäjän miehittämällä alueella Hersonissa venäläismieliset viranomaiset ovat yhä voimakkaammin painostaneet seudun asukkaita evakuoitumaan. Sobolevsky kertoo, että viranomaiset tekevät etsintöjä koteihin ja esimerkiksi tarkastavat autoja.

Asukkaita on määrätty lähtemään pois laajoilta alueilta Hersonin seudulla sekä lähtemään itse kaupungista. Ihmisiä on evakuoitu muun muassa Dnepr-joen itärannalle.

Esimerkiksi Hersonin kaupungista luoteeseen sijaitsevalla Mykolaivin alueella käytiin tiistaina tykistötulen vaihtoa osapuolten välillä, raportoi venäjämielinen Rybar-kanava Telegramissa.

Kanavan mukaan Ukraina yritti edetä Ishchenkan alueella Hersonin seudun pohjoisosissa, mutta joutui perääntymään aiempiin asemiin. Venäläismielinen kanava uskoo, että Ukraina valmistautuu hyökkäämään pian koko rintaman mitalla Hersonissa.

Lähde Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat