Harvinainen ulostulo: Venäjän uusi sotajohtaja myöntää tilanteen olevan vaikea Hersonissa

Venäjä evakuoi siviilejä Hersonista, Zelenskyi sanoo iranilaisdronejen kertovan Venäjän rappiosta 1:49
Katso videolta viimeisimmät tiedot sodasta: Venäjä evakuoi siviilejä Hersonista, Zelenskyi sanoo iranilaisdronejen kertovan Venäjän rappiosta.

Venäjän tilanne Hersonin alueella on kiristymässä, minkä myös maan tuore sotajohtaja myöntää. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä on joutunut perääntymään Hersonissa jopa 20–30 kilometriä viime viikkojen aikana.

Nyt Venäjän joukot ovat vaarassa jäädä mottiin Dnepr-joen ja Ukrainan joukkojen väliin. Myös Venäjällä on julkisesti tiedostettu tilanteen olevan hankala, mikä on maassa harvinaista.

– Tilannetta erikoisoperaatioalueella voi kuvailla kireäksi, sanoi hyökkäyssodan johtoon asetettu Sergei Surovikin Rossiya 24-televisiokanavalla.

Presidentti Vladimir Putin nimitti ilmavoimien entisen kenraalin Surovikinin, lempinimeltään "kenraali Armageddon", Venäjän hyökkäyssodan johtoon 8. lokakuuta.

– Tilanne tällä alueella on vaikea. Vihollinen iskee harkitusti infrastruktuuriin ja asuinrakennuksiin, Surovikin väitti televisiohaastattelussa.

Ukrainan tiedetään iskeneen alueella muun muassa asevarastoihin ja maajoukkojen viestintälinjoihin, mutta iskuista asuinalueille ei ole todisteita riippumattomista lähteistä.

Venäläisillä Telegram-kanavilla sotabloggaajat ennakoivat Hersonissa "verisiä taisteluita" ja kehottavat "viemään edes lapset turvaan". 

"Täsmäaseiden kohdalla alkaa jo laarin pohja häämöttää"– ovatko Venäjän aseet loppumassa? 2:38
"Täsmäaseiden kohdalla alkaa jo laarin pohja häämöttää" – ovatko Venäjän aseet loppumassa?

Tuhannet venäläiset voivat jäädä mottiin

Surovikin mukaan joukot itäisen Ukrainan Kupjanskissa ja Lymanissa sekä Mykolajivin ja Kryvyi Rihin välisellä alueella Hersonin maakunnassa ovat jatkuvan hyökkäyksen alaisena.

Reutersin mukaan hän vaikutti myöntävän, että on olemassa todellinen vaara Ukrainan joukkojen etenemisestä Hersonin kaupunkia kohti. 

Venäjällä on ollut vaikeuksia huoltaa joukkojaan Hersonissa Dnepr-joen länsipuolella, sillä Ukraina on jo aiemmin vaurioittanut pahoin pääväylänä käytetyn Antonivkan siltaa.

Ex-komentaja: Hersonissa tuhannet venäläiset voivat jäädä mottiin 1:53
Puolustusvoimain komentaja selittää, miten tuhannet venäläiset voivat jäädä mottiin Dnepr-joelle

Venäjän huolesta myös kielii Kremlin asettaman Hersonin nukkehallinnon pyrkimykset evakuoida siviilejä Venäjälle. Tiistaina ilmoitettiin asukkaiden siirtämisestä neljästä kaupungista Dnepr-joen lähistöltä. 

– Ukraina kerää joukkojaan suurta hyökkäystä varten, sanoi alueen nukkejohtaja Vladimir Saldo tiistaina vakuuttaen Venäjän joukkojen vastustavan hyökkäystä.

Sodan alkuvaiheilla miehitetty Herson on ainoa merkittävä ukrainalaiskaupunki, jonka Venäjä on onnistunut pitämään hallussaan, ainakin tähän asti.

Päivitetty kello 10.20: Korjattu kolmanneksi viimeisestä kappaletta, Venäjällä on vaikeuksia huoltaa joukkoja joen länsipuolella, ei itäpuolella, kuten jutussa aiemmin sanottiin. Korjattu myös lyöntivirhe samasta kappaleesta.

Lue myös:

    Uusimmat