Ukraina: "Venäjä hyökkää kaikista suunnista" – Britannian mukaan Kreml haaveilee jättimotista

Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää menestystä itä-Ukrainan alueella:"Vaikea muodostaa riittävää ylivoimaa" 0:58
Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää menestystä itä-Ukrainan alueella: "Vaikea muodostaa riittävää ylivoimaa".

Venäjä hyökkää nyt aiempaa rajummin sekä Etelä- että Itä-Ukrainassa, sanoo Ukrainan presidentin avustaja Alexei Arestovych televisiohaastattelussa. Asiasta uutisoi CNN.

Ukrainan mukaan vastarinta on ollut kuitenkin voimakasta ja ukrainalaisjoukot ovat paikka paikoin pystyneet työntämään venäläisyksiköitä taaksepäin.

Rintamalinja on siirtynyt Ukrainan kannalta myös huonompaan suuntaan. Venäjä on esimerkiksi raporttien mukaan valloittanut Luhanskin alueen läntisen rajan lähistöllä sijaitsevan Kreminnan kaupungin, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Britannian puolustusministeriön mukaan tällä hetkellä raskaita taisteluita käydään myös Iziumin eteläpuolella. Izium sijaitsee noin 80 kilometriä Kreminnasta länteen.

Vajaan 50 000 asukkaan Izium on strategisesti erittäin tärkeässä asemassa. Ukrainan puolustuslinja Itä-Ukrainassa pullistuu Iziumin ja Donetskin välisellä alueella voimakkaasti itään, mikä tekee siitä hyökkääjän kannalta houkuttelevan motituskohteen.

– Venäjän joukot ovat aloittaneet hyökkäyksen kaikissa suunnissa, Arestovych toteaa.

Iso-Britannia katsookin, että Venäjän armeijan ajatuksena on todennäköisesti piirittää vahvasti linnoitetut ukrainalaisasemat maan itäosassa.

Kaksi kaupunkia pääkohteina

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Arestovychin mukaan Venäjä keskittyy erityisesti Kramatorskin ja Slovaniaskin kaupunkeihin, jotka sijaitsevat Donetskin itäosassa, Venäjän jo valtaamasta Kreminnasta länteen.

Etelässä venäläisjoukot puolestaan ovat hyökänneet vahvasti Kryvyi Rihin suuntaan, joka sijaitsee Hersonin alueella.

Venäjä valtasi Hersonin kaupungin jo sodan alkupäivinä, mutta ei ole onnistunut merkittävästi etenemään sieltä pohjoisemmaksi.

Kuusi hyökkäystä torjuttu

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova vaikuttaa sekin olevan yhä osa Kremlin suunnitelmia. Esimakua tästä saatiin viime viikolla, kun ohjusiskut kaupungin ympäristössä tiivistyivät.

Nyt Ukraina kertoo havainneensa Venäjän kasaavan joukkoja, joiden se uskoo pyrkivän ainakin osittain piirittämään Harkovan, jossa asui ennen sodan syttymistä liki 1,5 miljoonaa ihmistä. Vertailun vuoksi liki koko sodan ajan raskaita taisteluita nähneessä Mariupolissa asui rauhan aikaan noin puoli miljoonaa asukasta.

– Viimeisen 24 tunnin aikana kuusi vihollisen hyökkäystä on pysäytetty Donetskin ja Luhanskin alueilla, Ukrainan asevoimat totesivat.

Ukrainan armeija väitti tuhonneensa näissä taisteluissa muun muassa neljä panssarivaunua, viisi tykkiä, kolmetoista panssariajoneuvoa ja 15 moottoriajoneuvoa. Lukuja ei ole vahvistettu.

Britannian mukaan Ukraina on myös valmistellut puolustusasemia Zaporizhzhian alueelle, joka sijaitsee Melitopolista pohjoiseen ja Mariupolista luoteeseen.

Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa" 7:04
Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa".

Lue myös:

    Uusimmat