Venäjällä aluevaalien vaaliuurnat avautuvat jännitteisissä tunnelmissa

Venäjällä äänestetään tänään monin paikoin alue- ja paikallisvaaleissa, joiden odotetaan antavan viitteitä siitä, miten ensi vuoden parlamenttivaaleissa käy.

Vaikka tänään on tärkein äänestyspäivä, alkoi ennakkoäänestys jo perjantaina. Kolmipäiväisiä vaaleja käytettiin ensimmäisen kerran kesällä, kun perustuslain muutoksista äänestettiin.

Viranomaiset tekivät kesällä kaikkensa nostaakseen äänestysvilkkautta, ja äänestyspaikkoja nousi lähes mihin vain. Äänestää voi muun muassa busseissa, teltoissa ja jopa puiston penkillä.

Viranomaiset perustelivat tuolloin epätavallisia äänestyspaikkoja sillä, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi ihmisten oli voitava äänestää mahdollisimman väljästi. Opposition mukaan tarkoituksena oli mahdollistaa laaja vaalivilppi.

Kremlin ilmapuntari

Politiikan tutkija Tatjana Stanovajan mukaan aluevaalien tulokset auttavat Kremliä päättelemään, pitäisikö maata hallitsevaa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta uudistaa tai parlamenttivaaleja siirtää.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttäminen viime kuussa Siperiassa saattaa myös vaikuttaa vaaleihin. Navalnyi oli Siperiassa esittelemässä niin sanottua älykästä äänestämistä, kun hänet myrkytettiin. Älykkäässä äänestämisessä ääniä keskitetään suosituimmille valtapuolueen ulkopuolisille ehdokkaille.

Kun Navalnyi makaa berliiniläisessä sairaalassa, älykkäällä äänestämisellä ei enää ole keulakuvaa. Stanovajan mielestä Navalnyin myrkyttäminen voi silti jopa auttaa oppositiota.

– Se oli shokki. Nyt häntä ja oppositiota voivat kannattaa sellaisetkin ihmiset, jotka eivät aikaisemmin hänestä pitäneet, pohti R.Politik-tutkimusyritystä edustava Stanovaja.
Monet aluevaaleista pidetään syrjäisillä seuduilla. Ne ovat myös kärsineet suhteellisesti pahemmin koronavirusepidemiasta, ja varustautuneet huonommin sen hoitoon. Tämä on lisännyt katkeruutta keskushallintoa kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat