Venäjää ei ole saatu ulos YK:n turvallisuusneuvostosta – onko se mahdollista? Näin vastaa Suomen entinen YK-suurlähettiläs

Mikä YK:n merkitys on, jos Venäjää ei saada ulos turvallisuusneuvostosta? Suomen entinen YK-suurlähettiläs vastaa 3:11
Katso Suomen entisen YK-suurlähettilään haastattelu yllä olevalta videolta.

Yhdysvallat ja Britannia ovat ajaneet Venäjän erottamista YK:n ihmisoikeusneuvostosta Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen ja epäiltyjen sotarikosten takia, mutta vielä asia ei ole edennyt.

Venäjä on neuvoston pysyvä jäsenmaa, ja sillä on oikeuksia turvallisuusneuvoston tekemiin päätöksiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kyseenalaistanut YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle. Hänen mukaansa YK ei kykene toteuttamaan tehtävää, jota varten se on luotu, kun Venäjä on sen jäsenmaa. 

YK:n turvallisuusneuvosto on siis näyttänyt osin voimattomalta Venäjän suhteen, ja tämä on Suomen entisen YK-suurlähettilään Kai Sauerin mukaan "valitettavan tuttu tilanne".

– Aina kun YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa on konfliktissa suoraan osallisena tai edunsaajana, turvallisuusneuvosto halvaantuu. Tätä on tapahtunut aiemminkin, ja tässä tapauksessa se on erityisen räikeä tilanne.

Alivaltiosihteeri Sauerin mukaan on vaikea nähdä, saadaanko Venäjä ulos turvallisuusneuvostosta. Venäjä oli mukana laatimassa YK:n peruskirjaa ehtoineen, kun turvallisuusneuvostoa perustettiin. 

– Näiden ehtojen noudattamisesta on nyt kysymys tässä asetelmassa. 

YK:n kaikki jäsenmaat sisältävä yleiskokous on tuominnut Venäjän toimet, mutta sillä ei ole yhtä paljon valtaa kuin turvallisuusneuvostolla. 

– Turvallisuusneuvoston päätökset ovat päätöslauselmia, jotka ovat kansainvälistä oikeutta. Yleiskokouksen päätöslauselmat taas ovat suosituksia, mutta kun yleiskokouksen vahva enemmistö on nyt kahteen otteeseen tuominnut Venäjän toimet, niin sillä on melko vahva merkitys, Sauer selittää. 

Lue myös:

    Uusimmat