Venäjä vallannut jo kaksi suurta ydinvoimalaa Ukrainassa – tämä niiden tilanteesta tiedetään

Mitä tiedetään Ukrainan ydinvoimasta ja tilanteen turvallisuudesta? Venäjä ottanut haltuunsa kaksi isoa ydinvoimayksikköä 10:11
STUK: Ydinvoimalaonnettomuus Ukrainassa ei vaikuttaisi Suomeen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt yli kaksi viikkoa ja maan ydinvoimaloiden tilanne herättää enenevissä määrin huolta. 

Heti hyökkäyksen alussa Venäjä otti haltuunsa Tshernobylin alueen. Nyt kaupungin surullisen kuuluisa ydinvoimalaitos on vailla sähköä. Juuri Tshernobylin synkkä menneisyys on saanut monet huolestumaan ydinvoimaloiden turvallisuudesta Venäjän hyökkäyksen alla.

Säteilyturvakeskuksen ydinvoimalaitosten valvonnan johtajan Kirsi Alm-Lytzin mukaan on täysin poikkeuksellista, että sotatoimia kohdistetaan ydinvoimalaitoksiin. Se on myös Geneven sopimuksen vastaista. 

– Ydinvoimalaitoksia ei suunnitella sotatilanteita varten, Alm-Lytz kertoo. 

Huoli ydinvoimaloiden tilanteesta ei ole siis turha. 

Yhteydet poikki

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on ilmoittanut menettäneensä yhteyden Venäjän valtaamaan Zaporižžjan ydinvoimalaan, sekä Tshernobylin voimalaan, joka ei ole enää toiminnassa. Alm-Lytzin mukaan on huolestuttavaa, että viestintäyhteyksien menettämisen myötä laitoksista ei saada luotettavaa tietoa. 

– Se mitä IAEA tarkoittaa viestintäyhteyksien menettämisellä, liittyy enemmän ydinmateriaalin valvontaan. Varmistetaan, että materiaalista ei tehdä ydinpommeja. Mutta tämä on erilainen, ei akuutti turvallisuusvaara. Varmistetaan, että käytetty ydinpolttoaine pysyy siellä, missä sen kuuluu pysyä. 

Ukrainan tilanteen vuoksi STUK seuraa ydinvoimaloiden tilannetta tarkkaan. 

– Ymmärrämme, että ydinvoimalaitosten turvallisuus aiheuttaa huolta myös suomalaisissa. 

Alm-Lytz muistuttaa, että mahdollinen ydinvoimalaitosonnettomuus ei voi johtaa tilanteeseen, että Suomessa pitäisi suojautua säteilyltä. 

Suomalaisten huoli näkyy niinkin, että joditabletit ovat loppuneet apteekeista. Alm-Lytzin mukaan on hyvä, että joditabletteja varaa kotiinsa, mutta ilman viranomaisten kehotusta niitä ei pidä ottaa. 

Sähköjen puuttumisesta ei STUKin mukaan vaaraa

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba varoitti keskiviikkona, että sähkökatkos aiheuttaisi säteilyvuotoja jo 48 tunnin kuluttua. Nyt on kulunut tuo 48 tuntia. STUKin näkemyksen mukaan vaaraa ei silti ole. 

– Olemme STUKissa siitä eri mieltä. Tämä 48 viittasi siihen, kun ulkoinen sähköverkko on katkennut, niin laitospaikalla on dieselgeneraattorit tuottamassa varasähköä. Arvio oli, että diesel-polttoainetta riittäisi 48 tunniksi. 

Tshernobylin laitospaikalla on käytettyä ydinpolttoainetta, joka on jäähtynyt yli 20 vuotta. Viimeinen Tshernobylin reaktori suljettiin vuonna 2000. 

– Se tarkoittaa sitä, että käytetty ydinpolttoaine tuottaa lämpöä paljon vähemmän kuin silloin, kun se on heti poistettu reaktorista. 

Tshernobylissä käytettyä polttoainetta on varastoitu vesialtaisiin.

– Jos kaikki sähkönsyöttö menetettäisiin, siltikään jäähdytysaltaan vesi ei pääsisi kiehumaan. Se kyllä lämpenee jonkin verran ja höyrystyminen kasvaa, mutta sitä pystytään hallitsemaan veden lisäämisellä. Ja veden lisäämistarvetta tulisi vasta muutamien viikkojen päästä, Alm-Lytz täsmentää. 

Voimaloissa työntekijöiden olot ovat huonot

Zaporižžjan ydinvoimalasta tiedetään, että kuudesta ydinvoimalayksiköstä kaksi on käynnissä ja tuottaa sähköä verkkoon. Venäjän iskuissa voimalaan vaurioitui koulutuskeskus. 

– Myös joitain ohjuksia on saattanut osua esimerkiksi ykkösyksikön suojarakennukseen tai käytetyn polttoaineen kuivavarastoon. 

Säteilytasot ovat kuitenkin normaalit. Yksityiskohtaisempaa tietoa rakennusten vaurioitumisesta ei ole. 

STUK on myös huolissaan ukrainalaisten voimaloiden työntekijöistä, joiden työntekoa Venäjän sotilaat vahtivat. 

– Olosuhteet ovat ihan kamalat laitospaikoilla. Vuoronvaihtoja on ollut haastava tehdä. Työntekijöitä ei päästetä ulos. 

Joidenkin tietojen mukaan venäläiset olisivat päästämässä Tshernobylin voimalaan lisää ukrainalaisteknikkoja. Alm-Lytz korostaa, että on vain hyvä, jos paikalle pääsee lisää asiantuntijoita. Ukrainalaisteknikoiden paikalle päästämistä ei tarvitse pitää merkkinä siitä, että jokin olisi vialla voimalassa. 

Lue myös:

    Uusimmat