Venäjä-tutkinta kuumentaa tunteita Yhdysvalloissa – "He tuhlaavat vain veronmaksajien aikaa ja rahaa"

Venäjä-tutkinta nostattaa tunteita USA:ssa 2:09

Jos Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukijoilta kysytään, Venäjä-tutkinnassa on kyse poliittisesta ajojahdista.

– Tervetuloa Hannity-ohjelmaan. Ei mitään todisteita Trumpin ja Venäjän juonittelusta! 442 päivää Muellerin typerää noitavainoa, aloittaa Sean Hannity tällä viikolla ohjelmansa.

Presidentti Trumpin suosikkikanava, Fox News, tekeekin kaikkensa, jotta se puhuu presidenttiä miellyttävällä tavalla. Trump on vaatinut Venäjä-tutkintaa lopetettavaksi ja käynnissä olevan entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin oikeudenkäynti hermostuttaa presidenttiä.

Ex-kampanjapäällikkö oikeudessa

Tällä viikolla alkaneessa oikeudenkäynnissä Manafortia syytetään useista talousrikoksista ennen Trumpin presidentinvaalikampanjaa, mutta oikeudenkäynti linkittyy asiantuntijan mukaan Venäjä-tutkintaan.

– Oikeudenkäynnissä selvitettävistä Manafortin toimista voi lopulta löytyä yhteys Trumpin kampanjan ja Venäjän välillä. Yksi Paul Manafortin isoista asiakkaista oli Ukrainan Putin-mielinen politiikko, Viktor Janukovytš. Vaikka Trump yrittää ottaa Manafortiin nyt etäisyyttä, Manafort oli johtamassa hänen vaalikampanjaansa, sanoo lakiprofessori Kate Shaw Cardozo-yliopistosta MTV Uutisille.

Jos Manafort todetaan syylliseksi, hän voi saada kymmenien vuosien vankeustuomion. Venäjä-tutkinnassa on nostettu tähän mennessä syytteet kymmenille, osa on Trumpin entisiä neuvonantajia ja kampanjaväkeä.

– Jos oikeudenkäynnin edetessä Manafort päättääkin aloittaa yhteistyön, presidentillä ja lähipiirillä on syytä huoleen, Shaw sanoo.

Pahin seuraus on virkasyyte

Washington Post -lehden mukaan Trumpin kampanjasta oltiin yhteydessä epäiltyyn venäläiseen agenttiin Maria Butinaan viikkoja ennen presidentinvaaleja. Yhdysvalloissa pidätetyn Butinan kerrotaan vaihtaneen useita viestejä Trumpin kampanjan turvallisuuspäällikön J.D Gordonin kanssa.

Asiantuntijan mukaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinta voikin laajentua vielä nykyisestä.

– Tutkinnan pahin seuraus Trumpin kannalta on virkasyyte. Trumpin kannalta parhaimmassa tapauksessa häntä ei epäillä rikoksista ja hän armahtaa mahdolliset tuomitut kaverinsa kuten Manafortin, Shaw arvioi.

Herättää tunteita

Venäjä-tutkinta herättää keskustelua ja tunteita eri puolella maata. Pääosin Trump-vastaiset newyorkilaiset ovat ristiriitaisissa tunnelmissa.

– He tuhlaavat veronmaksajien aikaa ja rahaa. Turhaan! Trump ei ole lähdössä mihinkään, sanoo Ambakisye.

– Uskon, että Trump on pulassa. Toivon, että kahden vuoden sisällä hänet on äänestetty ulos virasta, Paul Meanel sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat