Venäjä syyttää omia sotilaitaan tuhoisasta Makijivkan iskusta – mitä käänteestä voi seurata?

Venäjä sanoo sotilaidensa puhelinten käytön johtaneen uudenvuoden iskuun 3:41
Miten suomalainen sotilasasiantuntija kommentoi Ukrainan iskua? Katso Simo Pesun haastattelu videolta.

Venäjä sanoo sotilaidensa matkapuhelinten käytön johtaneen iskuun Makijivkan kaupunkiin Donetskiin. Ukraina iski venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan uudenvuodenyönä.

Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videolausunnossa sanotaan, että tapahtunutta tutkii komissio. Lausunnon mukaan jo nyt on selvää, että suurin syy iskuun oli joukkojen sääntöjenvastainen matkapuhelinten käyttö vihollisen aseiden ulottuvissa.

Lausunnossa Venäjän sotavoimien kenraaliluutnantti sanoo, että sääntöjä rikkoneet saavat rangaistuksen. Lisäksi asevoimissa on hänen mukaansa ryhdytty toimiin vastaavien tapausten estämiseksi jatkossa.

Venäjän puolustusministeriö päivitti lausunnossaan iskun uhrimäärän 89:ään, kun lisää ruumiita oli löytynyt raunioista. Aiemmin Venäjä ilmoitti uhreja olleen 63. Lausunto oli harvinainen, sillä Venäjä ei yleensä juuri julkista tietoja Ukrainassa kärsimistään tappioista.

Ukrainan armeija on sanonut iskun uhrimäärän olleen huomattavasti suurempi, useita satoja.

Brittitiedustelu: Ampumatarvikkeita lähellä joukkoja

Britannian puolustusministeriön tiedustelukatsauksessa arvioitiin tänään, että ampumatarvikkeiden säilyttäminen lähellä venäläisjoukkoja saattoi johtaa korkeaan uhrilukuun Makijivkassa.

Katsauksen mukaan on olemassa "realistinen mahdollisuus", että ampumatarvikkeita säilytettiin lähellä joukkojen majoitusta ja että ne räjähtivät iskussa johtaen uusiin ​​räjähdyksiin.

Raportin mukaan Venäjän armeija on ennenkin varastoinut ammuksia turvallisuuskäytäntöjen vastaisesti. "Epäammattimaiset käytännöt" ovat näkyneet Venäjän suurissa menetyksissä, katsauksessa sanotaan.

Venäjälläkään viralliset lausunnot eivät tyydyttäneet

Iskun tuhot ovat kirvoittaneet epätavallista arvostelua Venäjällä. Venäläiset sotakirjeenvaihtajat ja -bloggarit ovat syyttäneet Venäjän sotilaskomentajia siitä, etteivät nämä ole oppineet tehdyistä virheistä vaan vyöryttävät vastuuta sotilaille.

Sotabloggaajat sanovat, että sotilaat majailivat suojaamattomassa rakennuksessa, joka tuhoutui suurelta osin siksi, että siellä varastoidut ammukset räjähtivät iskussa.

Tunnetun Kreml-mielisen sotabloggarin Semjon Pegovin mukaan uhrien lukumäärä on varmasti suurempi kuin mitä puolustusministeriö on ilmoittanut, koska kadonneita on "huomattavasti" enemmän.

– Valitettavasti listat kadonneista ovat huomattavasti pidempiä, hän kirjoitti ja kutsui virallisia selityksiä räikeäksi yritykseksi vierittää syy iskusta muille.

Hän myös ihmetteli CNN:n mukaan, mistä viranomaiset saattoivat olla varmoja, ettei joukkojen olinpaikka koulurakennuksessa olisi paljastunut ukrainalaisille tiedustelulennokin avulla tai ilmiantajalta.

Lue myös:

    Uusimmat