ISW: Venäläiset sotabloggaajat tylyttävät maansa puolustusministeriötä: "Sotarikos, johon edes neuvostokomentajat eivät syyllistyneet"

Venäjän puolustusministeriön päätökset sotilashenkilöstön rooleista ja tehtävistä ovat herättäneet kritiikkiä venäläisten sotabloggaajien keskuudessa, kertoo ajatushautomo ISW.

Amerikkalainen ajatushautomo the Institute for the Study of War (ISW) kertoo tilannekatsauksessaan 3. tammikuuta venäläisten sotabloggaajien kritiikistä Venäjän puolustusministeriötä kohtaan. Bloggaajien mielestä on väärin, että Venäjä ei kouluta sotilaitaan monipuolisemmin.

Eräs sotabloggaajista väittää, että puolustusministeri Sergei Shoigun ehdotukset uusien tykistödivisioonien perustamisesta ovat henkilöstön ja tykistömateriaalin tuhlausta, jos Venäjän puolustusministeriö kouluttaa jatkossakin kyseistä henkilöstöä pelkkään tykistökoulutukseen ilman jalkaväkikoulutusta. 

Toisen sotabloggaajan mielestä panssarimiehen tai tykkimiehen asettaminen palvelukseen vain jalkaväkimiehenä on sotarikos, johon edes Neuvostoliiton komentajat eivät syyllistyneet toisen maailmansodan vaikeimpina kuukausina vuonna 1941.

ISW:n mukaan kyseisen sotabloggaajan väite on kuitenkin virheellinen, sillä tietyn erikoisalan omaavien henkilöiden asettaminen eri rooleihin ja tehtäviin ei ole sotarikos.

– Kaikkien sota-armeijoiden panssarimiehet ja tykkimiehet ovat joskus taistelleet jalkaväkenä, kun heidän järjestelmänsä ovat tuhoutuneet tai niitä ei ole voitu käyttää, todetaan ISW:n tilannekatsauksessa.

Kyseinen sotabloggaaja vertaa nykyistä tilannetta Ukrainassa samankaltaiseen tapaukseen Debaltseven kaupungissa Donetskin alueella vuonna 2015. Silloin Venäjän tykistöyksikön käyttäminen jalkaväkenä kaupungin valtaamiseksi johti siihen, että 80 prosenttia yksikön sotilaista kuoli. Sotabloggaaja väittää, että tällaisia päätöksiä tekevien venäläiskomentajien pitäisi joutua rikossyytteeseen.

Toistuvaa kritiikkiä

Sotabloggaajat ovat toistuvasti kritisoineet Venäjän sotajohtoa huonosti onnistuneesta liikekannallepanosta ja sotilashenkilöstön heikosta osaamisesta.

Ukrainan sunnuntaina tekemä HIMARS-isku venäläissotilaiden tilapäiseen majapaikkaan Makiivkan kaupungissa Donetskissa lisäsi sotabloggaajien kielteisyyttä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan bloggaajien mielestä sotajohto teki virheen sijoittaessaan suuren määrän henkilöstöä suojaamattomaan rakennukseen, jonka läheisyydessä oli kaiken lisäksi ammusvarasto.

Ukrainan tekemässä iskussa kuoli Venäjänkin viimeisimpien tietojen mukaan 89 ihmistä. Ukraina on arvioinut uhrimäärän sadoiksi.

Lue myös:

    Uusimmat