Venäjä suunnittelee merenalaista kostoa, varoittaa Nato – sabotaasiin varaudutaan Itämerelläkin

Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT 0:56
Katso myös: Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT

Venäjä saattaa kohdistaa sabotaasia merenalaisiin kaapeleihin ja muuhun kriittiseen infrastruktuuriin Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa rangaistakseen länsimaita Ukrainan tukemisesta, varoitti Naton tiedustelusta ja turvallisuudesta vastaava apulaispääsihteeri David Cattler keskiviikkona.

Asiasta kirjoittaa muun muassa uutistoimisto Reuters ja verkkolehti Politico. Cattlerin mukaan Venäjä kartoittaa aktiivisesti sekä maalla että merenpohjassa olevaa infrastruktuuria osana tiedusteluohjelmaa, jota johdetaan Venäjän puolustusministeriöstä.

Merenalaisiin kaapeleihin ja putkistoihin kohdistuvat turvallisuusuhat nousivat keskusteluun, kun maakaasua Venäjältä Eurooppaan kuljettaneissa Nord Stream 1 ja 2-kaasuputkissa tapahtui räjähdyksiä viime vuoden syyskuussa Itämerellä Bornholmin saaren lähistöllä.

Tanskan viranomaiset kertoivat viime viikolla, että venäläistä sukellusvenettä kuljettava alus oli havaittu kaasuputkien läheisyydessä neljä päivää ennen räjähdyksiä.

Venäjä lisännyt aktiivisuuttaan muun muassa Pohjanmerellä ja Itämerellä

Cattlerin mukaan Venäjällä on käytössään huomattavia resursseja, kuten siviili- ja vakoilualuksia, infrastruktuurin ja kaapeleiden sijaintien kartoittamiseen.

Venäjä on lisännyt aktiivisuuttaan muun muassa Pohjanmerellä ja Itämerellä, Cattler sanoo.

Venäläisalusten liikkeitä seurataan Nato-maissa Cattlerin mukaan tarkasti. Vakoilualukset voidaan tunnistaa antenneista tai epätavallisesta toiminnasta kriittisten alueiden lähellä.

Nato kertoo lisänneensä valvontaa

Viime helmikuussa Nato perusti työryhmän koordinoimaan toimia merenalaisen infrastruktuurin suojelemiseksi. Ryhmää johtaa eläkkeellä oleva saksalainen kenraaliluutnantti Hans-Werner Wiermann.

Ryhmän on määrä kertoa löydöksistään ensi heinäkuussa järjestettävän Naton huippukokouksen yhteydessä.

Wiermanin mukaan länsimaiden riippuvuus kriittisestä merenalaisesta infrastruktuurista vain kasvaa, koska merikaapeleiden kautta kulkeva tietomäärä lisääntyy ja siirtyminen merituulivoimalla tuotettuun vihreään energiaan edellyttää, että yhä enemmän sähköä siirretään rannikolle merenalaisia kaapeleita pitkin.

Muun muassa Pohjanmerelle ollaan suunnittelemassa useita tuulipuistoja, jotka yhdistettäisiin mantereeseen merikaapeleilla.

Nato kertoo lisänneensä valvontaa muun muassa Pohjanmerellä ja Itämerellä Nord Stream -kaasuputkien räjähdysten jälkeen.

Myös Norja on kertonut tarkkailevansa Venäjän toimintaa vesillään, joilla sijaitsee kymmeniä kaasun- ja öljynporauslauttoja ja putkistoja, jotka ovat elintärkeitä Euroopan energian tuotannolle.

Cattler varoittaa, että Naton vastustajat ovat ymmärtämässä, miten merkittävää on, että länsimaiden internet-, energia- ja rahoitusjärjestelmien turvallisuutta voidaan uhata.

Lue myös:

    Uusimmat