Ukrainan sodan tapahtumat 8. marraskuuta 2023

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 8. marraskuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96% käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä

21.57: TikTok-tähti sai kutsun Venäjän armeijaan – menetti tajuntansa

Venäläinen Xolidayboy-nimellä tunnettu TikTok-tähti Ivan Minajev menetti tajuntansa saatuaan kutsun armeijaan. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC

BBC:n mukaan kutsu annettiin Minajeville maan eteläosassa sijaitsevalla lentokentällä. Pian tämän jälkeen sometähti esiintyi lavalla Stavropolin kaupungissa ja menetti tajuntansa. 

Minajev tunnetaan epätavallisesta julkikuvasta Venäjälä: hän meikkaa ja lakkaa kynsiään. 

Tajunnan menettämisen jälkeen hänet vietiin sairaalaan. Tiettävästi hänen tilansa ei ole vakava. 

20.53: Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96% käytetty

Yhdysvallat on käyttänyt 96 prosenttia Ukrainan auttamiseen myönnetyistä varoista, kertoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvoston viestintää hoitava John Kirby. 

Kirbyn mukaan Yhdysvallat uskoo edelleen, että Ukraina voi vallata takaisin Venäjän varastamia alueita, mutta vastahyökkäyksen eteneminen on ollut hidasta. 

Yhdysvaltain kongressi on riidellyt Ukrainalle sekä Israelille myönnettävästä tuesta, mikä vaikeuttaa tällä hetkellä avun virtaamista Yhdysvalloista. (Reuters)

20.46: Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

Ukraina kertoo venäläisen ohjuksen osuneen satamaan saapumassa olleeseen siviilialukseen Odessan alueella. Ukrainan mukaan laiva seilaa Liberian lipun alla ja sen oli määrä kuljettaa rautamalmia Kiinaan. 

Ukraina kertoo yhden kuolleen ja neljän haavoittuneen. Haavoittuneista kolmen kerrotaan olevan filippiiniläisiä miehistön jäseniä. Neljäs haavoittunut on satamatyöntekijä. (Reuters)

14.45: Slovakian hallitus ei hyväksynyt uutta sotilasapua Ukrainalle

Slovakian uusi hallitus ei hyväksynyt keskiviikkona uutta, yli 40 miljoonan euron sotilasapupakettia Ukrainalle. Pakettia oli esittänyt edellinen hallitus.

Slovakian pääministeri Robert Fico oli jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei maa enää anna sotilasapua Ukrainalle. Humanitaarisen avun antamista sen sijaan jatketaan.

Sotilasavun lakkauttaminen oli yksi Ficon vaalilupauksista.

Lisäksi Fico on sanonut vastustavansa Venäjän vastaisia pakotteita, jos niiden vaikutuksia Slovakiaan ei selvitetä. Hän kertoi, ettei näe syytä tukea sanktioita, jotka aiheuttavat Slovakialle vahinkoa.

Aiemminkin maan pääministerinä olleen vasemmistopopulisti Ficon Smer-puolue voitti taannoiset parlamenttivaalit. (STT)

14.36: Valtonen: Suomi on erittäin sitoutunut Ukrainan eurooppalaiseen tiehen

Suomi on erittäin sitoutunut Ukrainan eurooppalaiseen tiehen, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Valtosen mukaan kaiken EU-laajenemisen täytyy kuitenkin edetä käsi kädessä ehdokasmaissa toteutettavien uudistusten kanssa.

– Kaiken laajenemisen täytyy olla ansioihin perustuvaa, Valtonen sanoi Suomen ja Ruotsin ulko- ja puolustusministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Valtosen mukaan EU-maiden täytyy auttaa Ukrainaa tarvittavien uudistusten toteuttamisessa, etenkin korruption poistamisessa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tänään Brysselissä, että komissio suosittaa avaamaan EU-jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa. (STT)

13.34: EU-komissio suosittaa avaamaan jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa

Ursula von der Leyen: EU-komissio suosittaa avaamaan jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa. Maat saivat jäsenehdokkaan aseman kesällä 2022.

EU-komissio suosittaa myös jäsenyysneuvottelujen avaamista Bosnia-Hertsegovinan kanssa tiettyjen ehtojen toteutumisen jälkeen ja jäsenehdokkaan aseman myöntämistä Georgialle tiettyjen ehtojen toteutumisen jälkeen. (STT)

13.21: Ukraina surmasi venäläismielisen separatistipoliitikon autopommilla

Ukraina on surmannut Itä-Ukrainan “Luhanskin kansantasavallassa” merkittävässä asemassa toimineen poliitikon Mihail Filiponenkon. 

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Filiponenko surmattiin keskiviikkona aamulla autopommilla. Mukana operaatiossa oli myös vastarintaliike.

Erikoisoperaatio suoritettiin yhdessä vastarintaliikkeen edustajien kanssa. Aamulla tapahtuneen räjähdyksen seurauksena Filiponenko kuoli tapahtumapaikalle, Ukrainan tiedustelu kertoo. 

Filiponenko toimi aiemmin myös merkittävässä johtotehtävässä Luhanskin alueen sotavoimissa ja separatistiliikkeessä. (Reuters)

7.56: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 780 sotilasta ja 8 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 780 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 8 taistelupanssarivaunua, 22 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.26: Venäläislähteet: Ukraina on kuljettanut raskasta kalustoa Dneprjoen yli

Venäläislähteet väittävät, että Ukraina on kuljettanut panssariajoneuvoja Dneprjoen yli Hersonin alueella. 

Venäläisten sotabloggareiden levittämässä kuvassa kerrotaan näkyvän Ukrainan kuljetusalus, jonka kyydissä on panssariajoneuvo. Kuva on väitetysti otettu Krynkyn kylän lähettyviltä. Krynky sijaitsee noin 30 kilometriä Hersonin kaupungista koilliseen.

Venäläislähteiden väitteistä kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

20.48: Zelenskyi kiittää Hollantia F-16-hävittäjistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiittänyt Hollantia sen lähettämistä F-16-hävittäjistä. 

Zelenskyin mukaan koneet on toimitettu Romaniaan lentotukikohtaan, missä niitä käytetään ukrainalaisten ja romanialaisten lentäjien koulutuksessa. 

Zelenskyi toivoo hävittäjien saapuvan Ukrainaan mahdollisimman nopeasti. 

– Olen kiitollinen Hollannille ja pääministeri Mark Ruttelle siitä, että he näyttävät tietä Ukrainan tukemisessa, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiasta kertoo myös The Guardian.

14.30:Ukrainan joukot valmistautuvat venäläisten uuteen hyökkäykseen Avdiivkaan

Ukrainan joukot valmistautuvat venäläisten kolmanteen hyökkäykseen Avdiivkan kaupunkiin Itä-Ukrainassa.

– Kolmas aalto tulee varmasti. Vihollinen ryhmittää joukkojaan uudelleen toisen epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen, sanoi kaupungin sotilashallintoa johtava Vitali Barabash.

Barabashin mukaan venäläiset eivät ole vielä hyökänneet, koska sää alueella ei ole ollut suotuisa.

Avdiikan ympärillä on käyty viime viikkoina raskaita taisteluita. Riippumattomien sotaa seuraavien tarkkailijoiden mukaan Venäjä menetti edellisissä hyökkäyksissä runsaasti sotilaita ja kalustoa.

Avdiivka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä venäläisten hallussa olevasta Donetskista. Venäläisjoukot hallitsevat Avdiivkan etelä-, itä- ja pohjoispuolella sijaitsevia alueita.

Kaupungissa asui ennen sotaa noin 30 000 ihmistä. Heistä on lähes täysin tuhoutuneessa kaupungissa jäljellä noin 1 500.

(STT)

10.30: Britannia: Venäjä joutunee siirtämään aluksiaan kauemmas rintamasta

Ukrainan kyky iskeä Krimin niemimaan telakoille johtanee siihen, että Venäjä joutuu siirtämään aluksiaan kauemmas rintamasta. Tämä hidastaa uusien alusten saamista käyttöön, kerrotaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä tiedustelukatsauksessa.

Ukraina kertoi tuhonneensa lauantaina iskussaan Kertshin telakalle ohjuskorvetti Askoldin. Myös Venäjän puolustusministeriö kertoi iskusta, mutta ei kertonut mitään sen aiheuttamista tuhoista.

Britannian puolustusministeriön mukaan lauantain isku tehtiin syvemmälle itään kuin useammat aikaisemmat Ukrainan pitkän kantamat ohjusiskut.

Ukraina tekee säännöllisesti iskuja Krimille, koska alue on Venäjän joukoille tärkeä huoltoreitti. Venäjä liitti Krimin kansainvälisen oikeuden vastaisesti itseensä vuonna 2014.

(STT)

Lisää tiistain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat