Ukraina käyttää sotaan ensi vuonna puolet budjetistaan – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 9. marraskuuta 2023. Perjantain sotatapahtumista voit lukea täältä.

  • Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain 10. marraskuuta sotatapahtumista voit lukea täältä.

17.31:Ukraina käyttää sotaan ensi vuonna puolet budjetistaan

Ukraina käyttää noin puolet ensi vuoden budjetistaan sotilasmenoihin. Maan valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan puolustusmenoihin varataan noin 43,9 miljardia euroa, mikä on likimain puolet 86,9 miljardin euron budjetista.

Puolustusmenot pysyvät tuoreessa budjetissa likimain samoina kuin viime vuonna. Sotilasmenoihin kuluu enemmän rahaa kuin koulutukseen, sosiaalimenoihin ja terveydenhuoltoon yhteensä. Ukraina joutuu tukeutumaan voimakkaasti Kansainväliseen valuuttarahastoon (IMF) sekä länsimaisiin tukijoihinsa pitääkseen taloutensa toiminnassa sodan aikana.

Ukrainan parlamentti äänesti budjettiesityksestä torstaina.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi aiemmin tällä viikolla, että rahaa tarvitaan sodan voittamiseen.

–  Olemme nähneet, että ihmiset vaativat budjettiresurssien käyttämistä puolustuksen auttamiseen ennemmin kuin katujen päällystämiseen ja korjaamiseen. Niin tulee tehdä.

14.10: Venäjän hyökkäyssotaa vastustavat aktivistit sabotoivat Venäjän rautateitä

Britannian puolustusministeriö kertoo katsauksessaan, että Venäjän hyökkäyssotaa vastustavat aktivistit tuottavat edelleen töitä viranomaisille sabotoimalla Venäjän rautateitä.

Venäjän oppositiomedia Mediazonan tekemän tutkimuksen mukaan Venäjän oikeudessa on käsitelty jo 76 tapausta, joissa käsiteltiin rautateihin liittyvää ilkivaltaa.

Venäjällä sabotaasista voi saada jopa elinkautisen vankeustuomion. 

Jos linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

13.19: Yhdysvallat: Yli 95 prosenttia Ukrainalle varatusta tuesta on käytetty

Yhdysvallat on jo käyttänyt 96 prosenttia kaikesta tuesta, jota se on varannut Ukrainalle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä helmikuussa 2022. Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby lehdistötilaisuudessa keskiviikkona Kyiv Independentin mukaan.

Tuen kokonaissumma on Kirbyn mukaan yli 60 miljardia dollaria, kun lasketaan yhteen sotilaallinen, humanitaarinen ja taloudellinen tuki.

Yhdysvaltain Ukrainan-tuen jatkuvuus on viime aikoina näyttänyt epävarmalta, kun tukea vastustavat äänenpainot ovat voimistuneet republikaanien laitaoikeistolaisessa siivessä kongressissa.

13.10: Venäjä epäilee, että länsimaat eivät löydä syyllistä Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiin

Venäjä epäilee, että länsimaat eivät löydä syyllistä viime vuoden syyskuussa tapahtuneisiin Nord Sream -kaasuputkien räjähdyksiin. Asian totesi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova viikoittaisessa tiedotustilaisuudessaan torstaina.

Kaasuputkien Sabotaasia on tutkittu niin Ruotsissa, Tanskassa kuin Saksassakin, mutta varmaa selvyyttä syyllisestä ei ole saatu. Vahvimmat epäilyt ovat kohdistuneet Venäjään, mutta myös Ukrainan tai Yhdysvaltain osallisuudella on spekuloitu.

10.42: Venäjä houkuttelee entisiä Wagner-sotilaita rintamalle

Venäjä yrittää yhä vahvemmin palkata Wagner-palkkasotilasjärjestössä taistelleita uudelleen rintamalle, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti New York Times.

Lehden arvio perustuu venäläisten sotakommentaattorien ja entisten Wagner-taistelijoiden väitteisiin.

Neljä Wagnerin riveissä taistellutta entistä venäläisvankia väittää, että heitä on lähestytty viestein ja puhelinsoitoin. Ex-taistelijoille tarjottiin uutta sopimusta Venäjän armeijaan.

Wagner rekrytoi Ukrainan sodan aikana taistelijoita myös vankiloista.

Kolme entistä taistelijaa sanoi, että heitä kannustettiin liittymään Rosgvardiaan eli Venäjän kansalliskaartiin, New York Times kirjoittaa.

Venäjän katsotaan pyrkivän käyttävän Rosgvardiaa samaan tapaan kuin aiemmin Wagneria. Kremlin ja Wagnerin välit romahtivat sen jälkeen, kun Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin kapinoi juhannuksena.

Venäläisväitteitä ei ole vahvistettu. 

8.52: Unkarin ulkoministerin mukaan Ukraina ei ole valmis EU:n jäseneksi

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoo, ettei Ukraina ole valmis EU:n jäseneksi. Szijjarton kommenteista kertoi Kyiv Independent.

Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen tielle poikkiteloin asettunut Unkari on arvostellut naapurimaataan erityisesti kielilaista, jonka mukaan vähintään 70 prosenttia kielivähemmistöjen lasten opetuksesta on tehtävä ukrainaksi. Kritiikkiä esitti esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orbanin neuvonantaja Hollannin yleisradio NOS:in haastattelussa.

Lisäksi Unkari arvostelee sotaa käyvää Ukrainaa sananvapauden rajoituksista ja vapaiden vaalien puutteesta.

8.26: WSJ: Venäjä hankkii kerran myymiään sotatarvikkeita takaisin

Ukrainassa käytävän sodan rasittama Venäjä on pyrkinyt pitkin vuotta hankkimaan takaisin ulkomailta jo kerran myymäänsä puolustusmateriaalia, kertoo Wall Street Journal.

Lehden lähteiden mukaan Venäjä pyysi huhtikuussa tärkeältä asiakasmaaltaan Egyptiltä takaisin helikopterien moottoreita. WSJ:n mukaan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinto suostui ja noin 150 moottorin toimitusten odotetaan alkavan ensi kuussa.

Egyptin hallitus kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle. Egypti perääntyi aiemmin rakettikaupoista Venäjän kanssa Yhdysvaltain painostuksesta.

7.47: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 1080 sotilasta ja 15 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 080 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 18 panssariajoneuvoa ja 36 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.15: Ukraina ja Venäjä jatkavat hyökkäyksiään

Ukraina jatkoi keskiviikkona pitkään käytännössä paikoillaan junnattuna vastahyökkäystään Länsi-Zaporizhzhjassa ja Itä-Ukrainan Bahmutin liepeillä, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). 

ISW ei raportoitunut Ukrainan edenneen torstain aikana.

Venäjä puolestaan teki hyökkäyksiä niin Itä-, Kaakkois- kuin Etelä-Ukrainassakin ja eteni ISW:n mukaan joillain alueilla.

21.57: TikTok-tähti sai kutsun Venäjän armeijaan – menetti tajuntansa

Venäläinen Xolidayboy-nimellä tunnettu TikTok-tähti Ivan Minajev menetti tajuntansa saatuaan kutsun armeijaan. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC

BBC:n mukaan kutsu annettiin Minajeville maan eteläosassa sijaitsevalla lentokentällä. Pian tämän jälkeen sometähti esiintyi lavalla Stavropolin kaupungissa ja menetti tajuntansa. 

Minajev tunnetaan epätavallisesta julkikuvasta Venäjälä: hän meikkaa ja lakkaa kynsiään. 

Tajunnan menettämisen jälkeen hänet vietiin sairaalaan. Tiettävästi hänen tilansa ei ole vakava. 

20.53: Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96% käytetty

Yhdysvallat on käyttänyt 96 prosenttia Ukrainan auttamiseen myönnetyistä varoista, kertoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvoston viestintää hoitava John Kirby. 

Kirbyn mukaan Yhdysvallat uskoo edelleen, että Ukraina voi vallata takaisin Venäjän varastamia alueita, mutta vastahyökkäyksen eteneminen on ollut hidasta. 

Yhdysvaltain kongressi on riidellyt Ukrainalle sekä Israelille myönnettävästä tuesta, mikä vaikeuttaa tällä hetkellä avun virtaamista Yhdysvalloista. (Reuters)

20.46: Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

Ukraina kertoo venäläisen ohjuksen osuneen satamaan saapumassa olleeseen siviilialukseen Odessan alueella. Ukrainan mukaan laiva seilaa Liberian lipun alla ja sen oli määrä kuljettaa rautamalmia Kiinaan. 

Ukraina kertoo yhden kuolleen ja neljän haavoittuneen. Haavoittuneista kolmen kerrotaan olevan filippiiniläisiä miehistön jäseniä. Neljäs haavoittunut on satamatyöntekijä. (Reuters)

Lisää keskiviikon sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat