Ukrainan sodan tapahtumat 7. marraskuuta 2023

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 7. marraskuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä rakentaa rautatieyhteyttä Krimiltä Venäjälle

  • Brittitiedustelu: Venäjän etulinjan sotilaat surkeissa olosuhteissa

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

20.48: Zelenskyi kiittää Hollantia F-16-hävittäjistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiittänyt Hollantia sen lähettämistä F-16-hävittäjistä. 

Zelenskyin mukaan koneet on toimitettu Romaniaan lentotukikohtaan, missä niitä käytetään ukrainalaisten ja romanialaisten lentäjien koulutuksessa. 

Zelenskyi toivoo hävittäjien saapuvan Ukrainaan mahdollisimman nopeasti. 

– Olen kiitollinen Hollannille ja pääministeri Mark Ruttelle siitä, että he näyttävät tietä Ukrainan tukemisessa, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Asiasta kertoo myös The Guardian.

14.30:Ukrainan joukot valmistautuvat venäläisten uuteen hyökkäykseen Avdiivkaan

Ukrainan joukot valmistautuvat venäläisten kolmanteen hyökkäykseen Avdiivkan kaupunkiin Itä-Ukrainassa.

– Kolmas aalto tulee varmasti. Vihollinen ryhmittää joukkojaan uudelleen toisen epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen, sanoi kaupungin sotilashallintoa johtava Vitali Barabash.

Barabashin mukaan venäläiset eivät ole vielä hyökänneet, koska sää alueella ei ole ollut suotuisa.

Avdiikan ympärillä on käyty viime viikkoina raskaita taisteluita. Riippumattomien sotaa seuraavien tarkkailijoiden mukaan Venäjä menetti edellisissä hyökkäyksissä runsaasti sotilaita ja kalustoa.

Avdiivka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä venäläisten hallussa olevasta Donetskista. Venäläisjoukot hallitsevat Avdiivkan etelä-, itä- ja pohjoispuolella sijaitsevia alueita.

Kaupungissa asui ennen sotaa noin 30 000 ihmistä. Heistä on lähes täysin tuhoutuneessa kaupungissa jäljellä noin 1 500.

(STT)

10.30: Britannia: Venäjä joutunee siirtämään aluksiaan kauemmas rintamasta

Ukrainan kyky iskeä Krimin niemimaan telakoille johtanee siihen, että Venäjä joutuu siirtämään aluksiaan kauemmas rintamasta. Tämä hidastaa uusien alusten saamista käyttöön, kerrotaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä tiedustelukatsauksessa.

Ukraina kertoi tuhonneensa lauantaina iskussaan Kertshin telakalle ohjuskorvetti Askoldin. Myös Venäjän puolustusministeriö kertoi iskusta, mutta ei kertonut mitään sen aiheuttamista tuhoista.

Britannian puolustusministeriön mukaan lauantain isku tehtiin syvemmälle itään kuin useammat aikaisemmat Ukrainan pitkän kantamat ohjusiskut.

Ukraina tekee säännöllisesti iskuja Krimille, koska alue on Venäjän joukoille tärkeä huoltoreitti. Venäjä liitti Krimin kansainvälisen oikeuden vastaisesti itseensä vuonna 2014.

(STT)

8.54: Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 890 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 5 taistelupanssarivaunua, 16 panssariajoneuvoa, 21 tykkiä ja 2 raketinheitinjärjestelmää.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole tappioitaan kommentoinut. 

5.38: Venäjä sanoo pudottaneensa ukrainalaislennokkeja Sevastopolin sataman yllä

Venäjä pudotti viisi Ukrainan laukaisemaa lennokkia Sevastopolin sataman yllä Krimillä, sanoi Venäjän asettama Sevastopolin kuvernööri Mikhail Razvozhayev sosiaalisessa mediassa varhain tiistaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainalaislehti The Kyiv Independentin mukaan ukrainalainen Channel 24 -uutissivusto on kirjoittanut venäläisten tiedotusvälineiden raportoineen useista räjähdyksistä sotilastukikohtien lähellä miehitetyllä Krimillä.  

Uutiskanavan mukaan räjähdyksiä olisi havaittu ainakin Belbekin sotilastukikohdassa, joka sijaitsee Sevastopolin lähellä.

MAANANTAI 6.11.

23.20: Ukrainan asevoimien ylipäällikkö kertoo avustajansa kuolleen syntymäpäivälahjan sisällä olleen räjähteen vuoksi

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi on vahvistanut avustajansa Hennadii Tšastiakovin kuoleman traagisissa olosuhteissa.

Asiasta kertoi Zaluzhnyi Telegramissa. Hänen mukaansa Tšastiakov oli avannut syntymäpäivälahjansa, jonka sisällä oli räjähde.

– Sanoinkuvaamaton tuska ja raskas menetys Ukrainan asevoimille ja minulle henkilökohtaisesti. Apulaiseni ja läheinen ystäväni majuri Hennadii Tšastjakov kuoli tänään traagisissa olosuhteissa omilla syntymäpäivällään. Yhdessä lahjassa aktivoitui tuntematon räjähde. Hennadiista jäivät henkiin hänen vaimonsa ja neljä lasta. Syvimmät osanottoni perheelle,  Zaluzhnyi sanoo.

Hän lisäsi, että Tšastjakovin kuoleman syyt ja olosuhteet selvitetään esitutkinnan aikana.

22.15: Zelenskyi: Ukraina tuhosi venäläisen ohjuskorvetin telakalle Krimillä

Ukraina tuhosi lauantaisessa iskussaan Kertshin telakalle ohjuskorvetti Askoldin, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Ukraina väitti viikonloppuna ampuneensa ohjuksia laivatelakalle Venäjän itseensä liittämällä Krimin niemimaalla ja vaurioittaneensa yhtä laivaa.

Myös Venäjän puolustusministeriö kertoi valtiollisen median mukaan Ukrainan tehneen lauantaina ohjusiskun Kertshin kaupungissa sijaitsevalle telakalle. (STT)

21.18: Zelenskyi: Vastuutonta puhua vaalien järjestämisestä nyt

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, että on vastuutonta puhua vaalien järjestämisestä Ukrainassa nyt, kun maa on sodassa.

– Me kaikki ymmärrämme, että nyt sota-aikana haasteiden keskellä on täysin vastuutonta käsitellä vaaleihin liittyviä aiheita näin kevytmielisesti, Zelenskyi sanoi iltaisessa videopuheessaan. (Reuters)

Lisää maanantain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat