Ukrainan sodan tapahtumat 30. maaliskuuta

Ukrainan sota keskiviikkona: Mariupolin tulevaisuus on synkkä 5:00
Ukrainan sota keskiviikkona: Mariupolin tulevaisuus on synkkä

MTV Uutiset seuraa tässä päivittyvässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan käänteitä Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • Venäläiskenraalin mukaan Venäjän "erikoisoperaation 1. vaihe" on valmis, ja hyökkäys keskittyy nyt Itä-Ukrainaan
  • Ukraina: Venäjä yrittää saartaa Itä-Ukrainassa olevat joukot
  • YK:n mukaan yli 4 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta 
  • EU:n sisäasiainkomissaari: Puolet Ukrainan sotaa EU:hun paenneista on lapsia

23.57: Venäjä ilmoitti torstaina alkavasta tulitauosta Ukrainan Mariupolissa

Venäjä on ilmoittanut torstaiaamuna alkavasta tulitauosta Ukrainan Mariupolissa, jotta siviilit voidaan evakuoida.

Venäjän puolustusministeriö ehdotti keskiviikkona antamassaan lausunnossa, että humanitaarinen operaatio toteutettaisiin yhteistyössä YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.

Venäjän saartamassa eteläisessä satamakaupunki Mariupolissa arvioidaan olevan edelleen peräti 160  000 ihmistä.

Maanantaina Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko pyysi kaupungin täysimittaista evakuointia. (STT)

23.02: Biden etsii keinoja laajentaa pakotteita entisestään

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat etsii keinoja laajentaa Venäjää koskeva pakotteita entisestään. Valkoisen talon edustaja kertoo, että lisää uusista pakotteista kuullaan lähipäivien aikana. Yhdysvallat on jo läimäyttänyt Venäjää erittäin raskailla talouspakotteilla. (CNN)

22.45: Mariupolin runnominen jatkuu

Pentagonin mukaan Venäjän piirittämän Mariupolin runnominen jatkuu. Pentagonin mukaan Venäjä jauhaa rakennuskantaa maan tasalle ilmaiskuilla.

Lisäksi Venäjä on aiheuttanut suurta tuhoa siviiliväestölle sekä infrastruktuurille, mukaan lukien sairaalaloille, puistoille ja kaikille mahdollisille rakennelmille. Tuoreiden satelliittikuvien perusteella kokonaisia kortteleita on pommitettu maan tasalle. (CNN)

21.03: Punaisen Ristin varasto Mariupolissa kärsinyt ilmaiskuista

Saarretussa ukrainalaiskaupungissa Mariupolissa sijaitseva Punaisen Ristin varastorakennus on kärsinyt ainakin kahdesta ilmaiskusta, yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämät uudet satelliittikuvat osoittavat. Asiasta kertoo CNN.

Satelliittikuvien mukaan sekä varaston pohjoispäähän että eteläpäähän on isketty kahden viime viikon aikana.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedottaja Jason Straziuso on vahvistanut CNN:lle, että satelliittikuvissa näkynyt rakennus on Punaisen Ristin varasto. (CNN)

20.51: Kiovan lähellä taistellaan edelleen

Kiovan reunamilla on käyty tänään kiivaita taisteluita, vaikka Venäjä on ilmoittanut muuttavansa hyökkäyksensä painopistettä itäiseen Ukrainaan.

Irpinissä ollut CNN:n ryhmä kertoo kuulleensa jatkuvaa tulituksen ääntä. Toimittajat kuulivat myös muun muassa raketinheittimen ääntä. Irpin sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kiovasta. (CNN)

19.35: Brittitiedustelun mukaan tappioita kärsineitä venäläisjoukkoja vetäytynyt pois Ukrainasta

Britannian sotilastiedustelun mukaan pahoja tappioita Ukrainassa kärsineitä venäläisjoukkoja on vetäytynyt takaisin Venäjälle ja Valko-Venäjälle huollettavaksi ja järjestäytymään uudelleen.

Tämä asettaa lisäpaineita Venäjän joukkojen huollolle ja on osoitus siitä, että venäläisten hyökkäysjoukkojen kärjen on ollut vaikeaa ryhmittyä uudelleen Ukrainassa.

Ilmoittamalla keskittymisestä sotatoimiin Donetskissa ja Luhanskissa Venäjä myönsi epäsuorasti, etteivät sen joukot kykene kunnolla ylläpitämään hyökkäystä kuin yhdellä toimintasuunnalla, brittitiedustelu arvioi. (STT)

18.34: Venäjä kertoo joukkojen uudelleenryhmittämisestä

Venäjän mukaan sen joukot Kiovan lähellä ja pohjoisessa Tšernihivissä ryhmittyvät uudelleen ja aikovat keskittyä Donbassin alueeseen.

Venäjän puolustusministeriön mukaan joukot keskittyvät seuraavaksi muihin “avainalueisiin” sekä Donbassin alueen ”vapauttamiseen”.

Venäjä on jo aiemmin kertonut aikeistaan vähentää sotilaallista toimintaa Kiovan lähellä ja pohjoisessa. Toistaiseksi väitteen tueksi ei ole saatu näyttöä. Venäjän puolustusministeriön kommenteista kertovat venäläiset medialähteet. (Reuters)

17.53: Biden aikoo keskustella Ukainan presidentin kanssa

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä keskustella tänään puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Yhdysvallat on kehottanut aiemmin suhtautumaan äärimmäisellä varauksella Venäjän esittämiin väitteisiin, joiden mukaan Venäjä aikoo vähentää sotatoimiaan. Venäjä on kertonut vähentävänsä "radikaalisti" sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tsernihivin kaupunkien lähistöllä. (CNN)

17.12: Britannialta uusia pakotteita

Britannia on julkistanut uusia Venäjään kohdistuvia pakotteita. Maa on kieltänyt ”teknisen avun” tarjoamisen laivoille ja lentokoneille, jos avusta hyötyisi joku pakotteiden kohteeksi määritelty taho. (Reuters)

17.04: Uusia vastaanottokeskuksia Ukrainan sodan takia

Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista. Viraston mukaan syynä on Ukrainasta paenneiden kasvanut majoitustarve Suomessa.

Myös vastaanottokeskuspaikkojen lisäämistä jo toiminnassa oleviin keskuksiin jatketaan.

Uudet vastaanottokeskukset perustetaan Jyväskylään ja Saloon. Jyväskylän vastaanottokeskuksen Salmirannan sivutoimipisteeseen tulee 150 paikkaa ja Salon vastaanottokeskukseen 250 paikkaa. Toiminta alkaa viimeistään ensi viikolla.

Suuri osa Ukrainasta paenneista on majoittunut yksityismajoitukseen. Maahanmuuttovirasto voi perustaa yksityismajoituksen palvelupisteitä, josta itse majoituksensa järjestävät turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat saavat vastaanottopalvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalvelut ja vastaanottorahan.

16.03: HRW:n mukaan Venäjä käyttää kiellettyjä miinoja

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoo Venäjän käyttäneen Ukrainassa kiellettyjä jalkaväkimiinoja. HRW:n mukaan kiellettyjä aseita on käytetty Ukrainan itäosissa sijaitsevalla Harkovan seudulla.

Ihmisoikeusjärjestö kertoo ukrainalaisten löytäneen miinoja maaliskuun 28. päivä. HRW:n mukaan Venäjän käyttämät miinat voivat tappaa tai rampauttaa ihmisiä jopa 16 metrin matkalla. Samalla miinojen uhriksi voi joutua sotilaiden lisäksi kuka tahansa, mikä tekee niistä julmia aseita. HRW kertoo, ettei Ukrainalla ole kyseisiä miinoja tai niiden levittämiseen tarvittavia järjestelmiä. (CNN)

15.49: Norjan parlamentille puhunut Zelenskyi pyysi lisää energiaa ja aseita

Norjan parlamentille, suurkäräjille, puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi Norjaan, jotta se toimittaisi enemmän energiaa EU-maihin ja Ukrainaan. Zelenskyin mukaan Norja voi parantaa ratkaisevasti Euroopan energiaturvallisuutta.

Zelenskyi pyysi myös Norjalta lisää aseita Ukrainan puolustustaisteluun. Norja ilmoittikin aiemmin päivällä lähettävänsä Ukrainaan 2  000 kevyttä kertasinkoa. (STT)

15.17: Suomen ulosottoviranomainen selvittää, onnistuiko se saamaan haaviinsa Dmitri Medevedvin omaisuutta 

Venäjän entisen presidentin ja pääministerin Dmitri Medvedevin omaisuutta on mahdollisesti jäänyt Suomen ulosottoviranomaisen haaviin. Takavarikon syynä ovat pakotteet, joita Venäjän johtoa ja sen lähipiiriin kuuluvia varakkaita oligarkkeja vastaan on asetettu Ukrainan sodan laajentamisen seurauksena.

Medvedev oli Venäjän presidentti vuosina 2008–2012 ja pääministeri vuosina 2012–2020. Nyt hän on maan turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

Lue aiheesta lisää täältä.

13.42: Venäjä: Neuvotteluissa ei eilen merkittäviä askeleita

Kremlin mukaan Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa Turkin Istanbulissa ei tiistaina saavutettu merkittäviä askeleita. Neuvotteluissa ei ollut läpimurtoja tai "mitään kovin lupaavaa", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Aiemmin molemmat osapuolet ovat ilmaisseet, että neuvotteluissa tapahtui edistystä. Neuvottelijoiden mukaan myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välinen tapaaminen olisi mahdollinen.

12.31: YK tutkii sodassa mahdollisesti tehtyjä sotarikoksia

YK nimeää kolme ihmisoikeusasiantuntijaa tutkimaan Ukrainan sodassa tehtyjä mahdollisia sotarikoksia.

Kyse on YK:n mukaan riippumattomasta ryhmästä.

Mitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo 1:52
Mitä sotarikokset ovat? Suomalaisasiantuntija kertoo.

12.25: Puola lopettaa venäläisen öljyn ja kivihiilen käytön

Puola lopettaa venäläisen öljyn käyttämisen kuluvan vuoden loppuun mennessä. Venäjältä tuodusta kivihiilestä maa puolestaan luopuu jo toukokuuhun mennessä. Asiasta kertoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Eurooppa on huonosti varautunut kaasun ja öljyn suhteen, vaikka lisäpakotteita tarvitaan Venäjää vastaan."Korvaavat lähteet tulisi saada jostain", sanoo Mika Aaltola 0:43
Eurooppa on huonosti varautunut kaasun ja öljyn suhteen, vaikka lisäpakotteita tarvitaan Venäjää vastaan. "Korvaavat lähteet tulisi saada jostain", sanoo Mika Aaltola.

12.08: Venäjä: Kiina tuomitsee länsimaiden Venäjän-vastaiset pakotteet

Kiinan ja Venäjän ulkoministerit tuomitsivat länsimaiden Venäjän-vastaiset pakotteet, kertoo Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan.

Maat pitävät pakotteita laittomina ja haitallisina. Venäjän mukaan pakotteiden takana ovat Yhdysvallat ja sen ”satelliittivaltiot”.

Venäjä ja Kiina tulevat jatkossakin vahvistamaan strategista kumppanuuttaan ja puhumaan kansainvälisistä asioista ”yhteneväisellä äänellä”, Venäjän ulkoministeriö totesi.

Venäjän ja Kiinan ulkoministerit tapasivat tänään keskiviikkona.

Pakotteet kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää – miten Venäjä selittää kansalaisilleen talousahdingon? 2:53
Pakotteet kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää – miten Venäjä selittää kansalaisilleen talousahdingon?

11.58: Ukraina: Venäjä yrittää saartaa Itä-Ukrainassa olevat joukot – Donetskissa iskuja "liki kaikkiin rajakaupunkeihin"

Venäjä siirtää joukkojaan Kiovan lähettyviltä Ukrainan itäosiin Donetskin ja Luhanskin suuntaan. Liikkeiden tavoitteena on Ukrainan joukkojen piirittäminen, sanoo Ukrainan presidentin avustaja Reutersin mukaan.

Venäjä on vetänyt Kiovan ympäristöstä joukkojaan takaisin Venäjälle ja Valko-Venäjälle täydennettäväksi ja uudelleenorganisoitavaksi, sanoo Iso-Britannian puolustusministeriö.

Venäjän ei kuitenkaan Ukrainassa uskota siirtävän kaikkia joukkojaan Kiovan suunnalta, vaan se haluaa sitoa Ukrainan yksiköitä tuohonkin taisteluun.

Lue aiheesta lisää täältä.

11.43: Ukrainasta paennut yli 4 miljoonaa ihmistä

YK:n mukaan jo yli neljä miljoonaa ukrainalaista on paennut kotimaastaan Venäjän reilu kuukausi sitten aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreimman päivityksen mukaan lähteneiden määrä on noin 4,02 miljoonaa.

Pakolaisista suurin osa, 2,3 miljoonaa, on YK:n mukaan poistunut Ukrainasta länsinaapuriin Puolaan.

Miten pakolaislasten sotatraumoja hoidetaan? 8:44
Miten pakolaislasten sotatraumoja hoidetaan?

11.18: Venäjä lupaili vähentävänsä sotilaallista aktiviteettia – kuvernööri: Tarkoittanut ilmaiskuja

Venäjän hyökkäykset eivät ole hiipuneet Tshernihivin alueella, sanoo kuvernööri Vjatsheslav Tshaus Reutersin mukaan.

Näin siitä huolimatta, että Venäjä kertoi aiemmin tällä viikolla vähentävänsä sotilasoperaatioitaan kyseisellä alueella.

– "Vähentynyt aktiviteetti" Tshernihivin alueella on näkynyt vihollisen tekeminä iskuina Nizhynin kaupunkiin ja koko yön he tekivät hyökkäyksiä Tshernihiviin, kuvernööri Tshaus sanoi.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.10: Ukraina pyytänyt 97 humanitaarista käytävää – kolme auki

Ukraina on pyytänyt Venäjältä 97 humanitaarisen käytävän avaamista, sanoo Ukrainan varapääministeri Reutersin mukaan.

Tänään on auki kolme humanitaarista käytävää evakuointeja varten.

Varapääministerin mukaan toivotut 97 käytävää johtaisivat pahiten sodasta kärsineisiin kyliin ja kaupunkeihin.

Venäjä nujertaa ukrainalaisia nyt humanitaarisella kriisillä 3:02
Venäjä nujertaa ukrainalaisia nyt humanitaarisella kriisillä.

9.46: Venäjän ulkoministeriö: Venäjä ja Kiina laajentavat yhteistyötään

Venäjä ja Kiina ovat päättäneet laajentaa yhteistyötään "haastavassa kansainvälisessä tilanteessa", kertoo Venäjän ulkoministeriö Reutersin mukaan.

Risto EJ Penttilä listaa Kiinan vaihtoehdot:"Koko kriisiä ei voi mennä täysin puolueettomana" 1:02
Risto EJ Penttilä listaa Kiinan vaihtoehdot: "Koko kriisiä ei voi mennä täysin puolueettomana".

9.36: VR:n idän tavaraliikenne Venäjälle käynnistyy tänään uudelleen

VR:n idän tavaraliikenne Venäjälle käynnistyy tänään uudelleen. VR:n mukaan Britannian viranomaisten asettamat pakotteet Venäjän rautatieyhtiötä vastaan eivät sittenkään koske VR-konsernin sopimuksia. VR lopetti tavaraliikenteensä Venäjälle sunnuntaina.

VR keskeyttää Allegron liikennöinin Helsingin ja Pietarin välillä 1:20
VR on keskeyttänyt Allegron liikennöinin Helsingin ja Pietarin välillä.

9.14: Venäjä vetää raskaita tappioita kärsineitä joukkojaan kotiin – Britannia: Huolto ei onnistu Ukrainassa

Raskaita tappioita kärsineet venäläisyksiköt ovat joutuneet palaamaan Valko-Venäjälle ja Venäjälle, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Puolustusministeriön mukaan pahasti kärsineet venäläisjoukot joudutaan täydentämään ja uudelleenorganisoimaan.

– Tuonkaltainen toiminta luo lisää painetta Venäjän jo valmiiksi kovilla olevalle logistiikalle, puolustusministeriö toteaa.

Huomioitavaa myös on, että Venäjä joutuu kattavaa huoltoa varten vetämään joukkonsa pois Ukrainasta, eikä voi tai halua tehdä täydennysoperaatiota valloittamillaan alueilla.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.07: Javelin-ohjukset ovat Venäjän panssarien suuri pelko: Näin "itseohjautuva telamiina" löytää maalinsa

Ukraina-uutisissa mainitaan usein amerikkalainen panssarintorjunta-ohjeus Javelin. Venäläistankkien pelotteen tehon salaisuudet ovat raaka voima ja edistynyt tekniikka.

Kokonimeltään FGM-148 Javelin on tehokas huipputekniikan mallikappale. Kun Tekniikka&Talous uutisoi siitä sodan alkuvaiheessa, arvioitiin ohjusten osumavarmuudeksi eli tappoprosentiksi 93 prosenttia.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.03: Uudet satelliittikuvat paljastavat: Massiiviset ihmisjonot ruokakauppaan Mariupolissa

Ukrainan sodan kuumimpiin polttopisteisiin lukeutuvasta Mariupolista on julkaistu uusia satelliittikuvia, joissa näkyy satoja ihmisiä jonottamassa ruokaostoksille.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.42: Jos Ukrainassa syntyy rauha, Venäjän toimet voivat kääntyä Suomeen

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith arvioi, että Venäjä voi kohdistaa painetta pohjoiseenkin, jos Ukrainassa päästään rauhaan.

Toistaiseksi hänen mukaansa Venäjän toiminnassa ei Suomessa ole nähty mitään poikkeavaa, mutta hereillä on hänestä syytä olla. Toisaalta hän huomioi, että Venäjän kyky vaikuttaa ei juuri nyt ole erityisen hyvä, joten se valitsee kustannustehokkaita toimintatapoja.

Lue aiheesta lisää täältä.

Tutkimusjohtaja: Jos Ukrainassa päästään rauhaan, voi Venäjältä tulla painetta myös meille pohjoiseen 1:22
Tutkimusjohtaja: Jos Ukrainassa päästään rauhaan, voi Venäjältä tulla painetta myös meille pohjoiseen.

7.35: Putinin valtakauden jälkeen "sekasorto on lähes varma"

Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan keston ja maantieteellisen laajuuden lisäksi on jo pohdittava, mitä tapahtuu kun sota viimein loppuu, kirjoittaa kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Uuden Suomen Puheenvuoron blogikirjoituksessaan.

– Lopputuloksesta riippumatta selvää on, että (Vladimir) Putin jättää jälkeensä heikomman Venäjän kuin mitä hän sai johdettavakseen 22 vuotta sitten. Tilanne on sama, oli Venäjän johdossa siinä vaiheessa Putin tai joku muu. Venäjästä on tullut taloudellinen ja maailmanpoliittinen hylkiö, Limnéll pohtii.

Limnéll jatkaa, että Venäjällä veretön vallanvaihto on anomalia, poikkeama. Ei ole lainkaan selvää, kuka tai mikä Venäjää Putinin jälkeen johtaisi: itsestäänselvää manttelinperijää ei ole.

– Yhteiskunnallinen sekasorto sen sijaan on lähes varma asia, Limnéll toteaa ja jatkaa:

– Mikäli Venäjä valtiona romahtaa, Suomen tulee varautua ennennäkemättömään pakolaisvirtaan Venäjältä.

Lue aiheesta lisää täältä.

"Sota antikristusta vastaan"– näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla 13:25
"Sota antikristusta vastaan" – näin Putinin toimia puolustellaan uskonnon varjolla.

6.15: Yhdysvaltain ulkoministeriö: Venäjä voi ottaa kiinni maassa olevia yhdysvaltalaisia 

Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa Venäjän voivan ottaa kiinni maassaan olevia Yhdysvaltain kansalaisia. Ulkoministeriö julkaisi tuoreeltaan päivitetyn yhdysvaltalaisten matkustamista Venäjälle koskevan matkustustiedotteen.

Ohjeessa varoitetaan jälleen kerran, ettei yhdysvaltalaisten tule matkustaa Venäjälle, minkä lisäksi maassa jo olevia kehotetaan poistumaan välittömästi.

Varoituksen syynä on ministeriön mukaan Venäjän provosoimaton ja perusteeton hyökkäys Ukrainaan sekä mahdollisuus siihen, että venäläisviranomaiset saattaisivat ahdistella Yhdysvaltain kansalaisia.

5.47: Ukrainan armeija: Venäjän ilmoitus vetäytymisestä harhautusta

Ukrainan puolustusvoimat kertoo Venäjän epäonnistuneen Kiovan piirityksessä. Asia käy ilmi puolustusvoimien jokailtaisessa tilannekatsauksessa. Samassa katsauksessa todetaan myös, että Venäjän armeijan ilmoitus "joukkojen vetäytymisessä" Ukrainan pohjoisosissa koskee vain yksittäisiä osastoja, ja tällä ilmoituksella on tarkoitus johtaa Ukrainaa harhaan. 

5.21: USA:n mukaan Venäjä aiheutti hyökkäyksellään kansainvälisen ruokakriisin

Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman syyttää Venäjän aiheuttaneen hyökkäyssodallaan kansainvälisen ruokakriisin. YK:n turvallisuusneuvostossa puhuneen Shermanin mukaan Venäjän sota Ukrainassa lisää nälänhädän uhkaa ympäri maailman. Venäjä ja Ukraina ovat molemmat suuria viljantuottajamaita.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzia puolestaan väitti ruokakriisin johtuvan länsimaiden Venäjälle asettamista pakotteista.


Lue myös:

    Uusimmat