Venäjä romuttaa suurimman koskaan rakennetun sukellusveneen – piti palvella vuoteen 2026

Aluksella palveli 160 hengen miehistö, jonka käytössä oli muun muassa oma sauna.

Sukellusveneen köli laskettiin vuonna 1976 ja palvelukseen alus otettiin 9. helmikuuta 1982. TK-208 oli suurin koskaan rakennettu sukellusvene. Myöhemmin nimen Dmitri Donskoi saanut alus on nyt poistettu käytöstä, kirjoittaa Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

Dmitri Donskoi rakennettiin Sevmašin telakalla Severodvinskissa, lähellä Arkangelia. Aluksen pituus on 175 metriä ja leveys 23 metriä.

Dmitri Donskoi oli venäläisen luokituksen mukaan Akula-luokan johtoalus. Paremmin tämä sukellusveneiden jättiläisluokka tunnetaan Nato-nimellä Typhoon.

USA rahoitti Typhoonien romutusta

Venäjä oli alunperin ilmoittanut, että Dmitriy Donskoi pidetään palveluksessa ainakin vuoteen 2026. Jostain syystä mieli muuttui ja nyt alus on siirretty romuttamista odottamaan syntymäkaupunkiinsa Severodvinskiin Vienanmerelle.

Sevmašin telakalla rakennettiin kaikkiaan kuusi Typhoonia. Kolme niistä romutettiin vuosien 1996 ja 2009 välillä Yhdysvaltojen osittaisella rahoituksella. Kaksi poistettiin käytöstä 2013.

Dmitri Donskoi oli aluksista vanhin ja sekin on nyt siis siirretty eläkkeelle.

Ohjuksia ja torpedoja

Dmitri Donskoi oli vaikuttava alus. Se oli aseistettu kahdellakymmenellä ballistisella RSM-52 - ohjuksella. Niistä jokainen pystyi kantamaan kymmentä itsenäisesti ohjautuvaa taistelukärkeä.

Sukellusveneessä oli myös kuusi torpedoputkea.

Voimanlähteenä Dmitri Donskoilla oli kaksi OK-650-painevesireaktoria, kumpikin teholtaan 190 MW.

Alus kulki sukelluksissa 27 solmun nopeudella, pinnalla 22 solmua. Se pystyi sukeltamaan 400 metrin syvyyteen.

Dmitri Donskoi saattoi olla sukelluksissa yhtäjaksoisesti useita kuukausia. 160 hengen miehistön iloksi aluksella oli sauna ja jopa pieni uima-allas.

Eläkkeelle siirtyvät Typhoonit korvataan hieman pienemmillä Borei-luokan sukellusveneillä, joita on jo aktiivipalveluksessa kuusi. Myös uusi nimeä Dmitri Donskoi kantava sukellusvene on rakenteilla. Se on määrä saada palveluskäyttöön vuonna 2029.


Lue myös:

    Uusimmat