Venäjä haluaa pelastaa upotetun Moskvan salaisuudet – toi hylylle yli 100-vuotiaan laivavanhuksen

Venäjän puolustusministeriö myönsi yhden sotilaan kuolleen Moskva-aluksen upottua – mitä on tapahtunut muille? 0:48
Venäjän puolustusministeriö myönsi yhden sotilaan kuolleen Moskva-aluksen upottua – mitä tapahtui muille?

Venäjä on tuonut Ukrainan upottamaksi kerrotun Moskva-aluksen hylylle yli 100-vuotiaan aluksen, ilmeisesti tarkoituksenaan pelastaa hylystä arkaluontoista materiaalia, kertoo Forbes.

Moksva-upposi Mustaanmereen tässä kuussa. Ukraina kertoo upottaneensa aluksen Neptune-ohjuksin, minkä Venäjä on kiistänyt.

Forbes lainaa artikkelissaan merenkulkuasiantuntija H.I. Suttonia, joka kertoo yli satavuotiaan Kommuna-aluksen olevan osa pelastuslaivuetta. Vuonna 1913 rakennetussa Kommunassa on syväsukellukseen tarkoitettu pienoissukellusvene AS-28, jota voitaneen käyttää, jotta hylky saadaan riisuttua arkaluontoisesta materiaalista.

Laivavanhus Kommuna laskettiin vesille vuonna 1912 Volkhov-nimisenä, ja se on saanut toimia niin Venäjän keisarikunnan, Neuvostoliiton kuin Venäjänkin merivoimien lipun alla.

Venäjä joutuu nyt tarkastelemaan asemaansa Mustallamerellä uudestaan, kun sen lippulaiva Moskva on poissa pelistä 2:19
Venäjä joutuu nyt tarkastelemaan asemaansa Mustallamerellä uudestaan, kun sen lippulaiva Moskva on poissa pelistä.

Kommuna-alus voi vinssien avulla laskea mereen pienoissukellusveneensä, tai vaihtoehtoisesti nostaa merestä esimerkiksi aluksen osia. Koko Moskva-alusta ei nimettömänä esiintyvän Yhdysvaltojen puolustuslähteen mukaan kannata nostaa käytännöllisistäkään syistä, mutta sen sijaan jotain pienempää materiaalia Venäjä voi olla kiinnostunut nostamaan.

Venäjä saattaa haluta pelastaa esimerkiksi viestien salaamiseen liittyvää materiaalia, kuten salattujen viestien avaamiseen käytettäviä salaisia koodeja. Myös erilaiset ulkovaltoja kiinnostavat aseet tai lokit saatetaan haluta kerätä talteen. Yksi erityinen pelastustoimenpiteiden aihe voi olla aluksen mukana hukkunut miehistö. Venäjä on ollut haluton kertomaan uppoamisen aiheuttamista miestappioista, mutta mediassa on kerrottu kymmenistä kuolleista tai kadonneista. Uhriluku saattaa kuitenkin olla suurempikin.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Iltalehti.

Venäjä myöntää Mustanmeren laivastonsa lippulaivan, Moskva-ohjusristeilijän vaurioituneen räjähdyksessä 1:49
Venäjä myönsi Mustanmeren laivastonsa lippulaivan, Moskva-ohjusristeilijän vaurioituneen räjähdyksessä. Maa vahvisti myöhemmin torstaina, että alus oli uponnut.

Juttua korjattu 25.4. kello 9.51: Korjattu jutussa laivan vesillelaskuvuosi.

Lue myös:

    Uusimmat