Mainos

Venäjä määräsi Turkille talouspakotteita

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi lauantaina määräyksen Turkin vastaisista talouspakotteista. Pakotteet ovat Venäjän vastatoimi sille, että Turkki alkuviikosta ampui alas venäläisen sotilaskoneen Syyrian ja Turkin rajan lähellä.

Kremlin mukaan tammikuun alussa voimaan tulevien pakotteiden tarkoituksena on varmistaa sekä kansallinen että Venäjän kansalaisten turvallisuus. Pakotteiden myötä tilauslennot kielletään maiden välillä, ja venäläisten yritysten mahdollisuutta palkata Turkin kansalaisia rajoitetaan. Lisäksi Venäjä kieltää joidenkin turkkilaisten tuotteiden tuonnin.

Turkkilaisten yritysten toiminnalle Venäjällä asetetaan rajoituksia. Hallitus laatii listan tuotteista, yhtiöistä ja työpaikoista, joita määräykset koskevat.

Turkin vienti Venäjälle koostuu lähinnä elintarvikkeista, maataloustuotteista ja tekstiileistä.

Venäjä ilmoitti jo perjantaina jäädyttävänsä viisumivapauden Turkin kanssa. Venäjän viranomaiset ovat myös suositelleet, etteivät venäläisturistit matkustaisi Turkkiin.

Turkin ulkoministeriö puolestaan kehotti lauantaina turkkilaisia perumaan kaikki ei-välttämättömät matkat Venäjälle. Ministeriön mukaan turkkilaismatkailijoilla ja Venäjällä asuvilla turkkilaisilla on ollut vaikeuksia Venäjällä. 

Erdogan sovinnollisena 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi lauantaina olevansa surullinen venäläiskoneen alas ampumisesta. Kyseessä oli presidentin tähän asti sovinnollisin kommentti koneen pudottamisen jälkeen. Venäjän vaatimaa anteeksipyyntöä hän ei kuitenkaan esittänyt.

– Olen todella suruissani asiasta. Toivomme, ettei sitä koskaan olisi tapahtunut, mutta se tapahtui. Toivon, ettei mitään tämän kaltaista tapahdu uudelleen, Erdogan sanoi kannattajilleen. Hän toivoi myös, että jännitteitä päästään lieventämään Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä.

Venäjän johdon kommentit pysyivät lauantaina uhkaavina jo ennen ilmoitusta talouspakotteista. Putinin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä on täydessä valmiudessa vastaamaan Turkin muodostamaan uhkaan.

– Kenelläkään ei ole oikeutta ampua alas Venäjän konetta petollisesti takaa päin, Peskov sanoi Venäjän tv:ssä. Hän kutsui Turkin ilmavoimien toimintaa täydelliseksi hulluudeksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.