Putin vaatii Turkilta anteeksipyyntöä – Medvedev: Rajoitamme turkkilaisen ruoan tuontia

1:49

Venäjän ja Turkin välejä uhkaa ainakin väliaikainen matalapaine toissapäiväisen venäläiskoneen alas ampumisen takia. Presidentti Vladimir Putin sanoo odottavansa Turkilta anteeksipyyntöä tai korvauksia koneen pudottamisesta.

Turkki julkisti eilen rätisevän äänitteen, jolla sen ilmavoimat kehottaa useasti venäläistä Suhoi Su-24-konetta muuttamaan lentosuuntaansa, koska se lähestyy Turkin ilmatilaa. Turkki pudotti koneen, joka iskeytyi maahan Syyrian puolella. Toinen piloteista kuoli, toinen pelastui. Venäjä kiistää koneen lentäneen Turkin puolella.

Turkin EU-ministerin Volkan Bozkirin mukaan mailla ei ole varaa keskinäisiin huonoihin suhteisiin. Putin kuitenkin sanoo, että Turkki ajaa tahallaan maiden suhteet jumiin.

Turkki tukee Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vastaista oppositiota. Venäjä tukee Assadia, ja on lisännyt näkyvästi sotilaallista tukeaan Assadille tänä syksynä.

Tuskin sotilaallisia vastatoimia

Venäjän sotilaalliset iskut Turkkia vastaan ovat epätodennäköisiä. Diplomaattisuhteetkaan tuskin ovat vaarassa. Taloudelliset vastatoimet sen sijaan saattavat olla yksi Moskovan vastaus.

Aiemmin päivällä Venäjän maatalousministeriö ilmoitti asettavansa turkkilaiselle ruoalle tuontirajoituksia, koska ruoasta on ministeriön mukaan löytynyt jälkiä kielletyistä ja haitallisista aineista. 

Kremlin edustaja Dimitri Peskov kuitenkin kiisti vientirajoitusten käyttöönoton. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan maa kuitenkin valmistelee taloudellisia vastatoimia Turkkia kohtaan. Pääministerin mukaan toimiin sisältyisi rajoituksia turkkilaisten elintarvikkeiden tuontiin.

Uutistoimisto AFP:n Turkki vei tämän vuoden tammi-lokakuussa ruokaa Venäjälle hieman yli miljardin euron arvosta.

AFP uutisoi ennen Peskovin lausuntoa, että Venäjä harkitsee nyt ruoan tuontia Turkin sijaan muista maista. Moskova myös pohtisi suuntaavansa vehnän ja öljyn vientiä Turkin sijasta muualle.

Maiden välinen kauppavaihto oli viime vuonna noin 30 miljardia euroa, ja suunnitelmien mukaan sen on tavoiteltu kasvavan noin 90 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

Venäjä Turkille tärkeä vientimaa

Venäjä on Turkin toiseksi suurin vientimaa saksan jälkeen. Maiden väliset taloussuhteet ovat olleet tiiviit viime aikoihin asti, vaikka Turkin vienti Venäjälle on kutistunut 40 prosenttia tänä vuonna.

Mahdollisista boikoteista kärsisivät molemmat, sillä Venäjä vienti Turkkiin on reilusti suurempaa kuin Turkin vienti venäjälle.

Turkki on venäläisen vehnän suurin ostaja. Turkin ostamasta kaasusta lähes 60 prosenttia tulee Venäjältä. Maat ovat suunnitelleet kaasuputken vetämistä Turkin kautta Eurooppaan. Putken on tarkoitus kiertää Ukraina, jonka itäosissa sotivia separatisteja Venäjä tukee. Putkihankkeelle välikohtaus on huono.

Ydinvoimalahanke Välimerellä

Venäjä myös rakentaa tuontienergiasta riippuvaiseen Turkkiin ydinvoimalaa Mersinin maakuntaan Välimeren rannalla. BBC:n mukaan Turkki sanoi lokakuussa, että Moskovan aseellinen tuki Assadille vaarantaa venäläisten osallistumisen projektiin.

Eilen Venäjä kehotti venäläisiä turisteja olemaan matkustamatta Turkkiin terrorismin uhan takia. Turkki on venäläisten suosikkikohde.

Kremlin kovista sanoista ja Turkin Moskovan lähetystön edustalla kiviä ja kananmunia heittäneistä mielenosoittajista huolimatta monet arviot sanovat, ettei kummallakaan ole varaa antaa tilanteen ajautua syvään kriisiin.

Myös sotilasliitto Nato, johon Turkki kuuluu, kehottaa rauhoittamaan tilanteen diplomatialla.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja