Mainos

Putin: Venäjä luopuu matkustusrajoitteista Turkkiin – puhelu lämmitti maiden välit

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona Venäjän poistavan Turkin-vastaiset pakotteensa. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Putin oli keskustellut puhelimessa turkkilaisen virkaveljensä Recep Tayyip Erdoganin kanssa.  

Puhelinkeskustelu tapahtui Putinin aloitteesta. Venäjän on tarkoitus höllentää turkkilaisiin kohdistuvia matkustusrajoituksia sekä normalisoida maiden väliset kauppasuhteet.

Kremlin mukaan Putin esitti puhelun aikana Erdoganille myös syvän osanottonsa Istanbulin terrori-iskusta.  

Putinin ja Erdoganin puhelu oli ensimmäinen laatuaan sitten viime marraskuun, jolloin Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen lähellä Syyrian rajaa. Erdogan esitti maanantaina pahoittelunsa tapahtuneesta, ja Kremlin mukaan ele oli merkittävä askel maiden välien korjaamiseksi. 

Turkki perusteli alas ampumista venäläiskoneen tekemällä ilmatilaloukkauksella ja lukuisien varoitusten huomiotta jättämisellä. Venäjä kiisti väitteet ja syytti Turkkia suunnitelmallisesta provokaatiosta. 

Tämän jälkeen Venäjä esimerkiksi asetti turkkilaisia elintarvikkeita tuontikieltoon ja hankaloitti viisumien myöntämistä turkkilaisille. Venäjän matkatoimistoja puolestaan kiellettiin myymästä venäläisturisteille matkoja Turkkiin. 

"Turistit takaisin kolmessa kuukaudessa"

Putin sanoi keskiviikkona venäläisministereille haluavansa aloittaa pakotteiden poistamisen turismirajoituksista. Venäjän apulaispääministerin Arkadi Dvorkovitshin mukaan sanktiot puretaan virallisesti muutaman päivän sisällä.

Maan matkailuviranomaiset taas arvioivat, että venäläisturistien määrä Turkissa saataneen takaisin tavanomaiseksi parissa kuukaudessa.  

Putinin ja Erdoganin on tarkoitus tavata myös kasvokkain. Turkkilainen viranomaislähde kertoi AFP:lle, että tapaaminen olisi syyskuussa Kiinassa G20-maiden huippukokouksen yhteydessä.  

Turkki lämmitti aiemmin tällä viikolla uudelleen välinsä myös Israeliin usean vuoden jäisen kauden päätteeksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.