Mainos

Venäjä lähetti satoja laskuvarjosotilaita kaoottiseen Kirgisiaan

Kirgisian rajut mellakat ovat saaneet Venäjän huolestumaan tukikohtansa turvallisuudesta pääkaupunki Bishkekin lähistöllä.

Venäjä lähetti tänään "vahvistetun laskuvarjopataljoonan" eli noin 400 – 650 miestä Kirgisiaan suojelemaan Venäjän sotilaskohteita. Eilen Venäjä vastasi kieltävästi Kirgisian väliaikaishallituksen pyyntöön lähettää joukkoja rauhoittamaan maan etnisiä mellakoita. Venäjä lupasi lähettää ainoastaan humanitaarista apua, ei sotilaita. Nyt lähetetyt joukot eivät suoranaisesti puutu mellakoihin.

- Näiden joukkojen tehtävänä on vahvistaa Venäjän sotilaskohteiden puolustusta ja taata venäläissotilaiden ja heidän perheidensä turvallisuus, kertoi nimetön turvallisuuslähde uutistoimisto Interfaxille.

Venäjällä on Kirgisiassa pääkaupunki Bishkekin lähistöllä Kantin sotilastukikohta, jossa palvelee 400 sotilasta. Myös Yhdysvalloilla on Kirgisiassa lentotukikohta, joka sijaitsee Manasissa, noin 30 kilometrin päässä Kantista. Yhdysvallat käyttää sitä Afganistanin joukkojen huoltokuljetuksiin.

Molemmat sotilastukikohdat ovat noin 300 kilometrin päässä rajuihin mellakoihin ajautuneesta Oshista.

Pakolaisvirta pyrkii pois Oshista

Kirgisian mellakoissa on kuollut jo ainakin 97 ihmistä, loukkaantuneita on 1 200. Useita rakennuksia Oshin kaupungissa on sytytetty tuleen. Levottomuudet alkoivat torstaina uzbekki- ja kirgiisinuorten kahakoinnista mutta levisivät nopeasti laajoille alueille.

Kirgiisien on kerrottu ampuneen etnisiä uzbekkeja ja sytyttäneen suuren määrän rakennuksia palamaan heidän asuinalueillaan. Kaupungin kaduilla on liikkunut myös veitsin ja tuliasein aseistautuneita uzbekkijoukkoja. Osalle asuinalueista on asetettu katusulkuja, joita vartioivat kiväärein aseistetut uzbekkimiehet.

Samaan aikaan kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet taisteluita Oshin ja Jalalabadin alueelta. Uzbekistanin viranomaiset ovat rekisteröineet jo 32 000 aikuista uzbekkipakolaista ja tuhansia lapsia, jotka ovat ylittäneet Kirgisian ja Uzbekistanin rajan.

Hallitus syyttää ex-presidenttiä

Kirgisian väliaikaishallitus on syyttää tilanteesta syrjäytetyn presidentin Kurmanbek Bakijevin tukijoukkoja. Osh on paitsi Kirgisian uzbekkivähemmistön keskittymä, myös Bakijevin vahvin tukialue.

- Entisen presidentin tukijoukot ovat salakuljettaneet etelään aseita, ammuksia ja rahavaroja ja sitten organisoineet etniset yhteenotot Oshissa ja sen ympäristössä, väliaikaishallituksen presidentti Roza Otunbajeva kuvaili Venäjän ykköskanavalle.

Minskissä maanpaossa elävä Bakijev on kiistänyt väitteet ja vakuuttanut ettei hänellä ole mellakoiden kanssa mitään tekemistä.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja