Venäjä käytti veto-oikeuttaan ja tyrmäsi Syyrian kaasuiskuja tutkivan paneelin jatkon

Paneelin toimeksianto on päättymässä marraskuussa.

Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä Syyrian kaasuiskuja tutkivan paneelin jatkosta. Tämä on jo yhdeksäs kerta, kun Venäjä käyttää veto-oikeuttaan estääkseen turvallisuusneuvoston mahdollisia toimia liittolaistaan Syyriaa vastaan.

Yhdysvaltojen laatimassa päätöslauselmaehdotuksessa YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n yhteinen paneeli olisi saanut jatkaa tutkintaa vielä toisen vuoden, jotta saataisiin selville, kuka Syyrian konfliktin aikana tehtyjen kaasuiskujen takana on.

Paneelin toimeksianto on päättymässä marraskuun 18. päivä, mutta Yhdysvaltojen mukaan useiden epäiltyjen kemiallisten iskujen tutkinta on vielä kesken Syyriassa.

Venäjä sanoi aiemmin tässä kuussa, että ennen päätöstään tutkinnan jatkamisesta se haluaa nähdä Khan Sheikhunin kaasuiskua koskevan raportin, jonka on määrä valmistua torstaihin mennessä.

Khan Sheikhunin kaasuiskussa kuoli lähes 90 ihmistä

YK:n tutkimuskomitea syytti syyskuussa julkaistussa raportissaan Syyrian hallintoa Khan Sheikhunin kaupunkiin huhtikuussa tehdystä kaasuiskusta. OPCW oli tuolloin jo aiemmin varmistanut, että iskussa käytettiin sariinia, mutta se ei ole syyttänyt iskusta ketään.

Tutkimuskomitean lisäksi OPCW:n ja YK:n yhteinen paneeli on yrittänyt selvittää, olivatko Syyrian hallinnon joukot iskun takana.

Iskussa kuoli ainakin 87 ihmistä, joista yli 30 oli lapsia. Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja iskusta ovat syyttäneet myös Yhdysvallat, Britannia ja Ranska. Viime kuussa YK:n sotarikostutkijat sanoivat puolestaan löytäneensä todisteita siitä, että Syyrian ilmavoimat teki iskun.

Syyrian hallinto on kiistänyt syytökset toistuvasti.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley on vaatinut toimia YK:n ja OPCW:n yhteisen paneelin tukemiseksi.

– Tässä ei ole kyse politiikasta tai seuraavan raportin sisällöstä. Kyse on siitä, että varmistamme näiden kauheiden aseiden käyttäjien joutuvan vastuuseen. Olivat he sitten YK:n jäsenmaita tai ei-valtiollisia toimijoita, Haley sanoi diplomaateille suunnatussa kirjeessä viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat