Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Syyrian kaasuiskuja tutkivan paneelin jatkosta

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tiistaina paikallista aikaa siitä, pidennetäänkö Syyriassa tehtyjen kemiallisten iskujen kansainvälistä tutkintaa, kertovat uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteet.

Äänestystä vaati Yhdysvallat viime viikolla. Päätöslauselmaehdotuksessaan Yhdysvallat ehdottaa, että YK:n ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n yhteinen paneeli jatkaisi tutkintaa vielä toisen vuoden, jotta saataisiin selville, kuka Syyrian konfliktin aikana tehtyjen kaasuiskujen takana on.

Paneelin toimeksianto on päättymässä marraskuun 18. päivä, vaikka sillä on Yhdysvaltojen mukaan vielä tutkittavanaan useita epäiltyjä kemiallisia iskuja Syyriassa.

Venäjän on odotettu käyttävän veto-oikeuttaan äänestyksessä. Syyrian liittolainen Venäjä kertoi aiemmin tässä kuussa, että ennen päätöstään tutkinnan jatkamisesta se haluaa nähdä Khan Sheikhunin kaasuiskua koskevan raportin, jonka on määrä valmistua torstaihin mennessä.

Khan Sheikhunin kaasuiskussa kuoli lähes 90 ihmistä

YK:n tutkimuskomitea syytti syyskuussa julkaistussa raportissaan Syyrian hallintoa Khan Sheikhunin kaupunkiin huhtikuussa tehdystä kaasuiskusta. OPCW oli tuolloin jo aiemmin varmistanut, että iskussa käytettiin sariinia, mutta se ei ole syyttänyt iskusta ketään. Tutkimuskomitean lisäksi OPCW:n ja YK:n yhteinen paneeli on yrittänyt selvittää, olivatko Syyrian hallinnon joukot iskun takana.

Iskussa kuoli ainakin 87 ihmistä, joista yli 30 oli lapsia. Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja iskusta ovat syyttäneet myös Yhdysvallat, Britannia ja Ranska. Puolestaan viime kuussa YK:n sotarikostutkijat sanoivat löytäneensä todisteita siitä, että Syyrian ilmavoimat teki iskun. Syyrian hallinto on kiistänyt syytökset toistuvasti.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley on vaatinut toimia YK:n ja OPCW:n yhteisen paneelin tukemiseksi.

– Tässä ei ole kyse politiikasta tai seuraavan raportin sisällöstä. Kyse on siitä, että varmistamme näiden kauheiden aseiden käyttäjien joutuvan vastuuseen. Olivat he sitten YK:n jäsenmaita tai ei-valtiollisia toimijoita, Haley sanoi diplomaateille suunnatussa kirjeessä viime viikolla.

Haley on väittänyt, että OPCW tarkastelee yli kuuttakymmentä tapausta, joissa on väitetty käyttäneen kemiallisia aseita Syyriassa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.