Venäjä ei hyväksy YK-raporttia kemiallisista aseista Syyriassa

Venäjä ei ole valmis hyväksymään YK-raporttia, jonka mukaan Syyrian sodassa on käytetty kemiallisia aseita.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin kertoi asiasta YK:n turvallisuusneuvoston raporttia koskevan kokouksen jälkeen.

Viime viikolla julkaistun YK-raportin mukaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat tehneet ainakin kaksi iskua kemiallisin asein ja Isis-äärijärjestö on käyttänyt sinappikaasua aseena ainakin kerran.

YK-raportin mukaan Syyrian hallituksen joukot pudottivat kemiallisia aseita kahteen kylään Luoteis-Syyriassa Idlibin maakunnassa vuosina 2014 ja 2015.

Venäjän mukaan raporttiin ja kemiallisia aseita käsitelleeseen YK-tutkintaan liittyy yhä epäselvyyksiä, jotka on selvitettävä, ennen kuin Venäjä voi hyväksyä raportin löydökset. Tshurkinin mukaan ei ole selviä todisteita siitä, kuka kemiallisia aseita on käyttänyt.

Myös Syyrian YK-lähettiläs Bashar Jaafari sanoi, että raportista puuttuvat "fyysiset todisteet" kemiallisista aseista.

Syyrian hallituksen joukot ajoivat Isisin ulos al-Qaryatayn kaupungista 1:06

Britannia ja Ranska vaativat YK-pakotteita 

Britannia ja Ranska vaativat YK:ta asettamaan Syyrialle pakotteita raportissa kuvailtujen hallituksen joukkojen tekemien kemiallisten iskujen vuoksi. Maiden mukaan kemiallisten aseiden käyttö siviilejä vastaan on sotarikos.

Myös Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power vaati toimia, jotta kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneet saadaan vastuuseen.

Britannian YK-lähettilään Matthew Rycroftin mukaan turvallisuusneuvosto aikoo pohtia mahdollisia sanktioita. Venäjän on kuitenkin ennakoitu vastustavan mahdollisia pakotteita.

Venäjä tukee Syyrian presidenttiä al-Assadia. 

Isisille paha tappio: Syyrian armeija valtasi Palmyran kaupungin 1:39

Lue myös:

    Uusimmat