Mainos

Venäjä julkisti lainojen takaisinmaksusuunnitelman

Venäjän hallitus on julkistanut suurella jännityksellä odotetun jäädytettyjen kotimaisten valtionlainojen takaisinmaksusuunnitelman, jolla pyritään elvyttämään arvopaperimarkkinat. Ensi vuoden loppuun mennessä erääntyvät valtion kotimaiset lainat maksetaan takaisin 3-5 vuoden kuluessa 20-30 prosentin korolla. Lainanantajat voivat myös valita vaihtoehdon, jossa pieni osa lainasta maksetaan takaisin heti ja 20 prosentilla nimellisarvosta ostetaan uusia, dollarimääräisiä obligaatioita.

Suunnitelmasta kertoivat Venäjän joukkoviestimet presidentti Boris Jeltsinin allekirjoittamaan asetukseen viitaten. Suunnitelma ei uutistoimisto Interfaxin kukaan kuitenkaan koske yksityisiä Venäjän kansalaisia tai Venäjän keskuspankkia.

Takaisinmaksusuunnitelma julkistettiin runsas viikko sen jälkeen kun valtio jäädytti kotimaisten lainojensa takaisinmaksun ruplan devalvoiduttua käytännössä. Takaisinmaksun jäädyttäminen pani osakemarkkinat syöksykierteeseen sijoittajien myydessä osakkeitaan polkuhintaan saadakseen käteistä. Nyt julkistetulla päätöksellä lienee suuri merkitys Venäjän luottokelpoisuudelle ja ulkomaisten sijoittajien tuntemalle luottamukselle.

Maanantaina erotettu pääministeri Sergei Kirijenkon hallitus jäädytti ruplamääräisten lainojen takaisinmaksun valtion tyhjään kassaan viitaten. Lainojen hoitoon olisi loppuvuoden aikana pitänyt löytyä 140 miljardia ruplaa samalla kun ruplan kurssi putosi talouskriisin vuoksi päivässä jyrkemmin kuin kertaakaan neljään vuoteen.

Kaksi vaihtoehtoa

Lainanantajat voivat valita kahden takaisinmaksuvaihtoehdon välillä. Ensimmäinen on, että erääntyvien lyhytaikaisten lainojen (GKO-obligaatiot ja OFS) nimellisarvo sijoitetaan erityistilille, ns. transitotilille, jolta ei voi nostaa tai siirtää rahaa. Sen sijaan varoilla voidaan ostaa kolmen, neljän tai viiden vuoden uusia ruplamääräisiä arvopapereita, joiden vuosikorot ovat 30, 25 ja 20 prosenttia.

Mahdollisuudet ovat: kolmen vuoden obligaatio 30 prosentin vuosikorolla; neljän vuoden arvopaperi 30 prosentin korolla kolmena ensimmäisenä vuotena ja 25 prosentin korolla viimeisenä vuotena; viiden vuoden arvopaperi 30 prosentin korolla kolmena ensimmäisenä vuotena, 25 prosentin korolla neljäntenä vuotena ja 20 prosentin korolla viidentenä vuotena.

Toinen vaihtoehto on käytettävissä vain 26. elokuuta - 26. syyskuuta välisenä aikana. Lainanantaja saa erääntymisajankohdasta riippumatta heti takaisin 5 prosenttia lainan nimellisarvosta. Lisäksi lainanantaja voi ostaa enintään 20 prosentilla nimellisarvosta uusia, dollarimääräisiä valtion arvopapereita, jotka erääntyvät vuonna 2006 viiden prosentin korolla. Vaihtokurssina käytetään ruplan virallista dollarikeskikurssia 17.-26. elokuuta välisenä aikana. Valtionlainoina, jotka erääntyvät 17. elokuuta - 3. syyskuuta tänä vuonna on käytettävissä vain vaihtoehto 2.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.