Mainos

Venäjä jää pois Helsingin Etyj-kokouksesta – Kanerva harmittelee

Kansanedustaja Ilkka Kanerva harmittelee Etyj-järjestön juhlakokouksen ympärille syntynyttä jännitettä.

Suomen ulkoministeriö on päättänyt kieltää duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin pääsyn Helsingin kokoukseen. Syynä on se, että Naryshkin on EU:n pakotelistalla eikä Suomi myönnä asiassa poikkeuslupia.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidenttinä toimiva Ilkka Kanerva ymmärtää Venäjän painostamisen mutta harmittelee keskusteluyhteyksien vähäisyyttä.

– Jokainen tietää, että Venäjä on rikkonut tätä yhdessä sovittua arvopohjaa vastaan Krimin ja Ukrainan kohdalla. Kaikki kuitenkin edellyttävät että asiaan haetaan poliittista ratkaisua, etsitään sovintoa ja vuorovaikutteisella tavalla koetetaan edistää Minskin 2 -tulitaukosopimuksen toimeenpanoa. Tämä tietenkin edellyttäisi, että kaikki osapuolet olisivat mukana.

Kanerva kertoo olleensa yhteydessä venäläisiin ja korostanut kokoukseen saapumisen merkitystä.

– Ukrainan kriisin ratkaisua on täysin mahdotonta ajatella ilman Venäjää. Etyj olisi luonteva paikka keskustella, kaikki muut organisaatiot ovat kauempana tämän kriisin ytimestä. Pakotteiden soveltaminen tekee Etyjistä sijaiskärsijän.

Kanervan mukaan Venäjä ei ole vielä virallisesti päättänyt, onko se mukana Etykin 40-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

– Minulle venäläiset ovat kertoneet, että määräaika heidän päätökselleen on huomenna. On tietenkin mahdollista, että he tekevät sen päätöksen aiemminkin tai myöhemmin.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä olisi jäämässä pois Helsingin Etyj-kokouksesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.