Suomi ei liity Etyj-boikottiin – kokoukseen tulossa Venäjän Lavrov

Suomi ei ole kaikesta päätellen liittymässä boikotoimaan Etyjin ulkoministerikokousta loppuviikosta Pohjois-Makedoniassa.

Ukrainan ja Baltian maiden ulkoministerit ilmoittivat eilen, että he eivät aio osallistua kokoukseen, koska sinne on saapumassa myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi asiaa Naton päämajassa Brysselissä toteamalla, että Etyj (tai Etyk) perustettiin lähes 50 vuotta sitten Helsingissä idän ja lännen tapaamispaikaksi eikä samanmielisten valtioiden järjestöksi.

–  Tässä maailmantilanteessa olemme valitettavasti yhä tilanteessa, jossa emme kaikki todellakaan ole samaa mieltä. Mutta vuoropuhelua on oltava ja luulen, että tässä järjestössä sitä voidaan saavuttaa jossain mitassa myös Venäjän kanssa, Valtonen vastasi englanniksi toimittajien kysymykseen.

Hän kuitenkin korosti, ettei Suomi aio pidättäytyä tuomitsemasta Etyj-kokouksessa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa sekä sitä, että Venäjä käyttää väärin veto-oikeuttaan Etyjin päätöksenteossa.

Valtosen mukaan Suomi toivoo Etyjin kuitenkin selviytyvän vaikeuksistaan, koska järjestö hoitaa monia tärkeitä tehtäviä Euroopan pitkän aikavälin vakauden ja turvallisuuden kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat