Venäjä etsintäkuulutti vankiloiden raakoja kidutusvideoita julkaisseen ex-vangin – maasta paenneen miehen mukaan Venäjä yrittää nyt vaientaa hänet

Karmea video Venäjän vankilasta julki: Vankia retuutetaan ja päälle virtsataan 0:38
Karmea video Venäjän vankilasta tuli julkisuuteen tämän kuun alussa: Vankia retuutetaan ja päälle virtsataan.

Venäjä on etsintäkuuluttanut entisen vangin Sergei Saveljevin, joka auttoi kidutuksenvastaista Gulagu.net-sivustoa julkaisemaan videomateriaalia vankien raa'asta kidutuksesta. Valkovenäläinen Saveljev on paennut Venäjältä ja hakee turvapaikkaa Ranskasta.

Venäjän sisäministeriö ei tiedotteessaan kerro etsintäkuulutuksen syytä, mutta Sergei Saveljev epäilee sen johtuvan valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Saveljevin mukaan Venäjä yrittää vaientaa hänet.

Gulagu.net-sivusto julkaisi tämän kuun alussa tuhatkunta videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista eri puolilla maata. Yhdellä Saveljevin sivustolle toimittamalla videolla Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa kuvataan sidottua miesvankia, jolle tehdään raakaa seksuaalista väkivaltaa.

Sai materiaalin työskennelleessään it-tuessa

Saveljev sai videomateriaalin käsiinsä toimiessaan vankilan it-tuessa. Hän tallensi ne usb-tikulle ja salakuljetti ne vankilasta ulos.

Videoiden julkaisun jälkeen kidutuksesta käynnistettiin tutkinta ja monille vankilaviranomaisille annettiin potkut.

Vankeihin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalirikoksista on ollut tietoa aiemminkin, mutta Saveljevin vuotamat videotallenteet ovat tuoneet lisätietoa väärinkäytöksistä maan vankiloissa.

Lue myös:

    Uusimmat