Syyriassa valmistellaan mahdollisesti kemiallista hyökkäystä – USA uhkaa kovalla hinnalla

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto saattaa valmistella kemiallista hyökkäystä, joka todennäköisesti johtaisi siviilien massamurhaan, sanoo Valkoinen talo.

Tiedotteen mukaan Yhdysvallat on huomannut samanlaista toimintaa kuin ennen Khan Sheikhunissa huhtikuussa tehtyä kemiallista iskua.

– Kuten olemme aiemminkin sanoneet, Yhdysvallat on Syyriassa eliminoidakseen äärijärjestö Isisin Irakista ja Syyriasta, sanoo Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer tiedotteessa.

– Jos kuitenkin al-Assad toteuttaa uuden massamurhan kemiallisten aseiden avulla, hän ja hänen armeijansa maksaa kovan hinnan, Spicer jatkoi.

Syyrian hallituksen liittolainen Venäjä reagoi Yhdysvaltain väitteisiin nopeasti. Parlamentin ylähuoneen vaikutusvaltainen jäsen Frants Klintsevitsh syytti, että Yhdysvallat käyttää oletettua kemiallisen hyökkäyksen valmistelua tekosyynä tulossa olevalle iskulle Syyrian joukkoja vastaan.

Khan Sheikhunissa kuoli kymmeniä

Khan Sheikhunin iskussa 4. huhtikuuta kuoli lähes 90 ihmistä. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:n johtaja Ahmet Üzümcü on sanonut, että järjestö on saanut tutkimuksissa kiistämättömät todisteet siitä, että Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia tai sen kaltaista ainetta.

Al-Assad on torjunut syytökset, joiden mukaan Syyrian hallinto olisi iskun takana. Hän on sanonut väitteiden olevan sataprosenttisesti virheellisiä. Lisäksi al-Assad on vakuuttanut useaan otteeseen, että hänen hallintonsa on luovuttanut kaikki kemiallisten aseiden varastonsa sovitusti vuonna 2013.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis on sitä vastoin sanonut, että Syyria on takuulla pitänyt itsellään joitakin kemiallisia aseita. Myös Israelin armeija on väittänyt havainneensa, että Syyrian hallinnon hallussa on edelleen "muutama tonni" kemiallisia aseita.

Yhdysvallat teki ohjusiskun Syyriaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi suuren ohjusiskun Syyriaan kostoksi Khan Sheikhunin kaasuiskusta. Yhdysvallat ampui 59 Tomahawk-ohjusta Shayratin lentokentälle. Yhdysvallat uskoo, että tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä.

Venäjä syytti Yhdysvaltoja iskun jälkeen kansainvälisen oikeuden rikkomisesta. Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, että Yhdysvaltojen hyökkäys oli räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus ja vihamielinen toimi.

Syyrian vuonna 2011 alkaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut jo yli 320 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja