Yhdysvaltain tiedustelujohtajalta varoitus – lähteet: Venäjä aikoo viedä ydinaseen avaruuteen

Puolueiden edustajat ovat tyynnytelleet tilannetta sanomalla, että vaikka salaiseksi luokiteltu tieto on merkittävä, syytä paniikkiin ei ole.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtajan Mike Turnerin antama poikkeuksellinen lausunto vakavasta kansallisesta turvallisuusuhasta liittyy Venäjään, avaruuteen ja Venäjän aikeisiin asettaa ydinase avaruuteen.

Asiasta kertovat nimettömiin lähteisiin nojaten muun muassa uutiskanavat ABC ja NBC.

Tietojen mukaan Venäjän aikeissa ei olisi käyttää ydinasetta maassa olevia kohteita vastaan, vaan mahdollisesti satelliitteihin. NBC:n mukaan Valkoisen talon on määrä keskustella lausunnon sisällöstä kongressin kanssa torstaina.

Puolueiden edustajat ovat tyynnytelleet tilannetta sanomalla, että vaikka salaiseksi luokiteltu tieto on merkittävä, syytä paniikkiin ei ole.

New York Times -lehden tietojen mukaan Venäjällä ei kuitenkaan vielä ole kuvailtua kyvykkyyttä avaruudessa.

Tapaaminen torstaina

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona silminnähden turhautuneena Turnerin aikaiseen ulostuloon, että neuvonpito kongressin ja tiedustelukomitean korkean johdon kanssa oli jo valmiiksi suunniteltuna torstaille.

Kongressin jäsenet ovat saaneet tutustua ainakin osaan tiedoista etukäteen.

NBC:n mukaan tiedustelukomitean puheenjohtaja Turner palasi hiljattain kongressin valtuuskunnan vierailulta Ukrainasta.

Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan Nato-maita vastaan, arvioi asiantuntija 3:41
Katso myös: Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan Nato-maita vastaan, arvioi asiantuntija.

Turvallisuusuhasta kerrotaan tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen aseapu Ukrainalle, kuten myös Israelille ja Taiwanille on jumissa kongressissa.

Senaatin jo hyväksymä kymmenien miljardien paketti ei edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnsonin mukaan tule edustajainhuoneeseen äänestykseen, ellei pakettiin lisätä myös maan sisäistä rajapolitiikkaa ja siihen puuttumista.

Lue myös:

    Uusimmat