Veljeksille paljastui totuus vanhemmistaan karmivalla tavalla – koodattuja viestejä ja väärennettyjä henkilöllisyyksiä

Tim ja Alex Foley joutuivat vuonna 2010 keskelle tapahtumia, joiden rinnalla vauhdikkaammatkin saippuaoopperat kalpenevat. Tuolloin 16- ja 20-vuotiaat, koko ikänsä Pohjois-Amerikassa eläneet nuoret miehet saivat tietää, että heidän vanhempansa ovat venäläisiä vakoojia. Miehet kertoivat tarinansa nyt ensimmäistä kertaa brittilehti The Guardianille.

Oli 27. kesäkuuta 2010. Foleyn veljekset olivat juuri kilistelleet samppanjalaseja. Heistä vanhempi, Tim, vietti 20-vuotissyntymäpäiväänsä ja nuorempi, 16-vuotias Alex oli juuri palannut kotiin opiskelijavaihdosta Singaporesta. 

Juhlahumu vaihtui hämmennykseen, kun raskaasti aseistetut FBI:n agentit rynnäköivät perheen Bostonin metropolialueella, Yhdysvalloissa sijaitsevaan asuntoon. 

Tim kuvitteli, että viranomaiset olivat hänen perässään. Hän oli edellisenä iltana järjestänyt kotibileet, joiden kaikki osallistujat olivat olleet alaikäisiä. Bostonin poliisin tiedettiin suhtautuvan alkoholilainsäädäntöön tiukasti.

Kyse ei kuitenkaan ollut teinien juhlista, vaan jostain paljon vakavammasta. 

Veljekset katsoivat äimistyneenä vierestä, kun heidän vanhempansa, Donald Heathfield ja Tracey Foley laitettiin käsirautoihin ja kuljetettiin erillisiin mustiin autoihin.

FBI:n edustajat kertoivat pojille, että viranomaiset aloittavat 24 tuntia kestävän rikospaikkatutkinnan ja että veljeksille on järjestetty hotellihuone.

Nuorukaisille ilmoitettiin, että heidän vanhempansa ovat vakoojia. Heidän oikeat nimensä olivat Andrei Bezrukov ja Elena Vavilova ja he olivat venäjän kansalaisia.

Tim ja Alex olivat syntyneet Kanadassa ja varttuneet Yhdysvalloissa. Yhtäkkiä myös he olivat venäläisiä, vaikka he eivät puhuneet sanaakaan venäjää. 

FBI oli paljastanut kymmenen Venäjän ulkomaantiedustelun vakoojaa, jotka olivat soluttautuneet Yhdysvaltoihin huolellisesti, vuosien aikana kehiteltyjen peitehenkilöllisyyksien turvin.

Syyttömänä salaisuuksien vyyhdin purkautumista sivusta seuranneet Tim ja Alex kertoivat poikkeuksellisesta kokemuksestaan brittilehti The Guardianille.

Nyt 25- ja 21-vuotiaat miehet suostuivat haastatteluun, sillä he taistelevat oikeudessa Kanadan kansalaisuudestaan, jonka he menettivät kuusi vuotta sitten. 

Miehet pitävät saamaansa kohtelua epäoikeudenmukaisena ja laittomana, sillä he ei eivät koe olevansa vastuussa vanhempiensa teoista.

Vanhemmat olivat rakentaneet peitetarinaa 80-luvulta saakka

Tapahtumista hämmentyneet veljekset lensivät Moskovaan pian vanhempiensa pidätyksen jälkeen, heidän äitinsä kehotuksesta. Koneen laskeuduttua poikia oli vastassa joukko ihmisiä, jotka esittäytyivät heidän vanhempiensa työtovereiksi.

– He näyttivät meille kuvia vanhemmistamme univormuissaan parikymppisenä, kuvia heistä arvomitalien kanssa. Se oli se hetki kun ajattelin, että ’OK, tämä on todellista’. Siihen hetkeen saakka olin kieltäytynyt uskomasta, että mikään tapahtuneesta olisi totta, Alex kertasi vuosien takaisia tapahtumia The Guardianin toimittajalle Moskovassa, minne hän oli saapunut tapaamaan vanhempiaan.

Veljeksille oli varattu asunto ja heille osoitettiin opas, joka esitteli pojille heidän uuden kotimaansa pääkaupunkia, museoita ja balettiesityksiä myöten.

Myöhemmin he saivat tavata sukulaisia, joiden olemassaolosta he eivät olleet koskaan tienneet. Poikien isoäitikin vieraili lastenlastensa luona, mutta nainen ei puhunut sanaakaan englantia, eivätkä veljekset venäjää.

Ei mennyt kauaakaan ennen kuin poikien vanhemmat seurasivat lapsiaan Venäjälle. He olivat säästyneet vankilatuomiolta Yhdysvalloissa, sillä valtio oli sopinut Venäjän kanssa kiinniotettujen vakoojien vaihdosta.

Yksikään Venäjälle palautetusta kymmenestä vakoojasta ei ole juurikaan puhunut työstään tai koulutuksestaan julkisesti, mutta Alex kertoi The Guardianille, että hänen vanhempansa palkattiin tehtävään pariskuntana.

– He olivat lupaavia, nuoria, fiksuja ihmisiä ja heiltä kysyttiin, haluaisivatko he auttaa kotimaataan ja he sanoivat kyllä. He harjoittelivat ja valmistautuivat vuosia.

"Tuntui siltä kuin kaikki ystävieni vanhemmat olisivat eläneet paljon jännittävämpää elämää"

Kaksikko lähetettiin Kanadaan 80-luvulla. Todelliset Tracey Foley ja Donald Heathfield olivat kuolleet kauan ennen kuin Bezrukov ja Vavilova saapuivat maahan ja ottivat heidän henkilöllisyytensä uudelleen käyttöön.

Venäjän uskotaan olevan ainoa valtio, joka on kouluttanut vakoojia esiintymään toisen maan kansalaisina. Useimmiten tiedustelupalvelut palkkaavat vakoojikseen toisen sukupolven maahanmuuttajia, jotka asuvat jo ennestään ulkomailla.

Neuvostoliiton aikana valtion vakoojilla, eli ”illegaaleilla” oli kaksi päätehtävää: avustaa Venäjän lähetystöjen KGB-virkailijoiden ja heidän Yhdysvaltalaisten lähteidensä välisessä yhteydenpidossa ja toimia nukkuvina soluina, odottaen mahdollista Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välistä sotaa.

Veljekset syntyivät vakoojapariskunnalle Kanadassa ja perhe muutti Yhdysvaltoihin, kun lapset olivat nuoria. Heidän äitinsä Tracey Foley, eli Elena Vavilova hoiti lapsia kotona ennen kuin hän aloitti myöhemmin työt kiinteistövälittäjänä poikien vartuttua.

Perheen isä, Donald Heathfield eli Adrei Bezrukov oli opiskellut Pariisissa ja Harvardin yliopistossa ja oli kivunnut korkeaan asemaan bostonilaisessa konsulttiyrityksessä.

Ulkopuolisten silmissä nelikko näytti aivan tavalliselta amerikkalaiselta perheeltä. Alex ja Tim olivat ylpeitä kanadalaisista juuristaan ja etenkin nuori, kapinahenkinen Alex piti taustastaan kovaa ääntä yläasteiässä.

Tim kuvailee heidän lapsuuttaan ”täysin normaaliksi”. Pojat eivät muista, että vanhemmat olisivat koskaan puhuneet Venäjästä tai Neuvostoliitosta. Perheessä ei koskaan syöty venäläistä ruokaa ja lähimmäksi Venäjää Tim pääsi tutustumalla koulussa mukavaan Kazakstanilaiseen poikaan.

Alex kertoo, ettei koskaan osannut epäillä vanhempiensa olevan vakoojia.

– Minulla ei koskaan ollut mitään epäilykseen viittaavaakaan vanhempiini liittyen. Tuntui siltä kuin kaikki ystävieni vanhemmat olisivat eläneet paljon jännittävämpää elämää ja olleet paljon menestyneempiä.

Piiloitettuja viestejä ja koodinimiä

Lapset eivät aavistaneet, että Bezrukov ja Vavilova elivät ajoittain elämää, joka oli kuin suoraan vakoojaromaanista.

Vuonna 2010 pariskuntaa vastaan esitetyissä syytteissä kuvailtiin, kuinka Vavilova oli saanut Venäjän tiedustelupalvelu SVR:n päämajasta viestin, jossa kerrottiin, kuinka naisen tulisi valmistella matka kotimaahansa.

Hänen oli tarkoitus lentää Pariisiin ja vaihtaa siellä Wieniin suuntaavaan junaan, mistä hän voisi noutaa väärennetyn britannialaisen passin. Syytteissä on poiminta viestinvaihdosta:

– Todella tärkeää: 1. Allekirjoita passi sivulle 32. Kouluta itsesi toistamaan allekirjoitus tarvittaessa... Passissa on muistio suosituksineen. Ole hyvä ja tuhoa muistio, kun olet lukenut sen. Voi hyvin.

Bezrukovin tehtävänä oli puolestaan työskennellä konsulttina, jotta hän voisi ujuttautua Yhdysvaltojen yritysmaailman ja politiikan sisäpiiriin.

Pariskunta piti yhteyttä kotimaansa tiedusteluviranomaisiin piilottamalla viestejä kaikkien nähtäväksi: he latasivat internetiin valokuvia, joihin oli kätketty ainoastaan SVR:n algoritmeillä luettavissa olevia viestejä.

FBI:llä on hallussaan viesti, jonka Bezrukovin uskotaan saaneen SVR:n päämajasta vuonna 2007.

– Sain viestisi ja merkkisi. Asiakirjoissamme ei tietoa E.F:stä tai BT, DK, RR. Samaa mieltä ehdotuksestasi käyttää ’Maanviljelijää’ opiskelijaverkoston luomiseen DC:ssä. Suhteesi ’Papukaijan’ kanssa näyttää todella lupaavalta lähteeltä pätevään tietoon Yhdysvaltojen valtapiireistä. Jotta voimme alkaa työskentelemään hänen kanssaan ammattimaisesti tarvitsemme kaiken saatavilla olevan tiedon hänen taustastaan, nykyisestä asemastaan, tavoistaan, kontakteistaan, mahdollisuuksistaan etc.  

FBI oli seurannut pariskuntaa siitä lähtien kun he muuttivat Kanadasta Yhdysvaltoihin. Syynä saattoi olla vastavakooja, eli ”myyrä”, joka oli paljastanut Venäjän agentit Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisille. Jopa perheen asuntoon oli asennettu salakuuntelulaitteita.

Viranomaiset olivat jo vuonna 2001 tutkineet Tracey Foleyn nimissä olleen tallelokeron. Sieltä löytyi valokuvia, joissa nainen oli noin 20-vuotias. Yhteen kuvista oli painettu neuvostoliittolaisen yrityksen nimi kyrillisin kirjaimin.

Tim ja Alex elivät tietämättöminä tästä kaikesta.

Vakoojat palasivat Venäjälle sankareina – Timille ja Alexille muutos on ollut vaikea

Bezrukov, Vavilova ja muut Yhdysvalloista karkotetut agentit tapasivat vuonna 2010 kotimaahansa palatessaan tuolloin presidenttinä toimineen Dmitry Medvedevin ja saivat kunniamitalit palveluksestaan valtiolle. Myöhemmin he tapasivat myös presidentti Vladimir Putinin.

Vakoojille kerrottiin, että he eivät eivät enää työskentelisi SVR:n palveluksessa ja heitä nimitettiin tehtäviin valtion omistamissa pankeissa ja öljy-yhtiöissä.

Mediassa ”Bond-tyttönä” esitelty naisvakooja Anna Chapman sai oman televisiosarjansa ja perusti myöhemmin muotialan yrityksen.

Timille ja Alexille muutto Venäjälle ei kuitenkaan ollut mieluisa. Koko ikänsä Pohjois-Amerikassa eläneet miehet eivät voineet enää palata entisiin elämiinsä. 

Heille myönnettiin Venäjän passit, joihin heille oli keksitty uudet nimet – Timofei ja Alexander Vavilov.

– Nimet olivat täysin uudet ja vieraat, emmekä voineet lausua niitä. Todellinen identiteettikriisi, Tim kertoi The Guardianille.

Kanada on peruuttanut poikien syntyessään saamat kansalaisuudet. Heillä on ollut myös vaikeuksia matkustaa maahan.

Vuonna 2012 Alex hyväksyttiin Toronton yliopistoon, mutta hänen viisuminsa evättiin vain neljää päivää ennen kuin miehen oli tarkoitus muuttaa maahan suorittamaan opintojaan. Myös Ranska ja Iso-Britannia ovat evänneet Alexilta viisumihakemuksia useaan otteeseen.

Veljekset pitävät itseään kanadalaisina, vaikka valtio suhtautuu miehiin penseästi. He eivät koe kuuluvansa Venäjälle.

– Tuntuu siltä kuin identiteettini olisi viety syystä, jonka kanssa minulla ei ollut mitään tekemistä, Alex kertoo The Guardin haastattelussa.

Kanadan laki takaa kaikille maassa syntyneille kansalaisuuden, paitsi jos lapsi on syntynyt Kanadassa työskentelevän ulkomaalaisen hallituksen työntekijälle.

– Elin 20 vuotta uskoen olevani kanadalainen ja uskon edelleen olevani kanadalainen. Mikään ei voi muuttaa sitä. Minulla ei ole mitään kiintopistettä Venäjään. En puhu kieltä, minulla ei ole siellä ystäviä, en ole asunut siellä pitkiä aikoja enkä tahdo elää siellä, Tim kirjoitti vetoomuksessaan torontolaiselle tuomioistuimelle.

Tilanteestaan katkerat miehet eivät kuitenkaan ole enää juurikaan vihaisia vanhemmilleen. 

– Tietysti meillä on ollut vaikeita aikoja, mutta jos vihoittelen heille, se ei johda hyvään lopputulokseen, Tim kertoo The Guardianin haastattelussa.

Alex kertoo ihmettelevänsä joskus, miksi vakoojavanhemmat päättivät hankkia lapsia lainkaan.

– Toivon, että maailma ei rankaisisi minua heidän valintojensa ja toimintansa vuoksi. Se on ollut hyvin epäoikeudenmukaista.

Hän ei kuitenkaan tahdo tuomita vanhempiaan, ja kertoo tulleensa lohdulliseen lopputulemaan: he kasvattivat hänet rakkaudella, salaisuuksistaan huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat