Veitsipaneelia sisäseiniin

Olohuoneen seinään asennettiin veitsipaneeli. Tämä UPM-Kymmenen Wisa-Pro -tuoteperheeseen kuuluva paneeli saattaa tuoda jollekin mieleen ulkoseinissä nähdyn vanhan kunnon vinovuorilaudan. Siitä poiketen veitsipaneeli on kuitenkin lähes oksatonta, joten siitä saadaan aikaan hyvin siisti ja edustava pinta.

Takana olevaan kiviseinään tehtiin pystykoolaus 600 mm jaolla. Koolauspuu oli 22 x 100 mm lautaa, joka kiinnitettiin pikanauloilla. Yhdessä huoneen ylänurkassa oli putkia, joiden takia koolausjakoa oli sillä kohtaa muutettava. Putkille tehtiin liimapuulevystä siisti kotelo, joka tullaan myöhemmin maalaamaan. Maalauksen jälkeen kotelo sopii yhteen läpikuultavalla valkolakalla käsitellyn mäntypaneelin kanssa.

Koska seinän eteen tullaan sijoittamaan erilaisia huonekaluja, jotka peittävät lattianrajan, oli mielekkäintä aloittaa panelointi täydellä laudalla katonrajasta, joka jää kokonaan näkyviin. Siitä saadaan erityisen siisti, kun jätetään esimerkiksi viiden millin varjorako. Alimmaksi tulee sitten sellainen lauta kuin sattuu tulemaan, sillä tällä paneelilla ei ole juurikaan mahdollista säätää etenemää pontin avulla. Alapää tehdään siis puhtaalla raolla.

Toinen syy lähteä ylhäältä on piilonaulaus naaraspontin sisäreunasta. Ylös osoittava urospontti olisi turhan tarkasti ammuttava, sillä naula tulisi helposti kurkkaamaan sen takaa ja estäisi seuraavan, yläpuolelle kiinnitettävän laudan uppoamisen ponttiin.

Ylänurkan kotelon ohella ainoa vähän erikoisempi paikka oli yksinäinen pistorasia alanurkassa. Paneelin pintahan tulee nyt huomattavasti sitä ulommas seinästä, jolloin se jää tavallaan "kuoppaan". Pulma ratkaistiin valmistamalla puulistasta kehys rasian peitelevyn ympärille. Rasian on tietysti oltava tarvittaessa irrotettavissa, vaikka kehyksestä tehdäänkin aika tiiviisti sopiva. Kehys on koolauksen korkuinen, joten paneelilaudat kiinnitetään sen päälle ja niiden päät sahataan tasaan kehyksen sisäreunan kanssa. Lautojen viisto profiili saadaan jäämään näkyviin. Toinen mahdollisuus olisi tehdä kehyksestä korkeampi, jolloin lautojen päät osuvat sen sivuihin ja kehyksen pinta jää vaikkapa puoli senttiä lautojen pintaa korkeammalle.

Levyseinässä sijaitsevan pistorasian ympärillä naulatessa on muistettava, että seinän sisällä on siinä kohdassa aina johtoja! Naulojen pituus on siis valittava sen mukaisesti.

Tästä paneelista on erityisen kiitollista tehdä seinäverhous, koska lautaa saa aina neljän metrin mittaisena. Tässä veitsipaneelia käytettiin näyttävänä tehosteena yhden huoneen yhdellä seinällä, mutta yhtä hyvin siitä syntyy myös katto. Silloin vain kannattaa miettiä tarkasti, asennetaanko laudat päävalon suuntaisesti − mikä on tavallisin tapa − vai poikittain siihen nähden ja kuinka päin viiste silloin tulee.

Lauta on puusepänkuivaa, joten se ei asentamisen jälkeen juurikaan elä. Sävyjä on valkolakatun lisäksi melkeinpä värikartan koko skaala, joten mieleinen on helppo löytää. Jollei sekään onnistu, lautaa saa puuvalmiina ja senhän voi sitten käsitellä maalilla, lakalla, vahalla tai öljyllä tarkalleen haluamakseen.

Lisätietoja:
Wisa-Pro UPM-Kymmene Oyj: www.upm.fi
Puun käytöstä rakentamisessa, Puuinfo Oy: www.puuinfo.fi

(JKA 14.9.2007)

Lue myös:

    Uusimmat