Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski MTV:n Uutisextrassa: Ulkomaiset peliyhtiöt jylläävät netissä – "Suomi miljardin euron tienhaarassa"

10:31
Olli Sarekoski: Ulkomaiset peliyhtiöt jylläävät netissä.

Ulkomaiset peliyhtiöt ovat ottaneet jo kolmanneksen Suomessa rahapelaamisen digimarkkinoista. Tämä murentaa hiljalleen Veikkauksen monopoliasemaa ja nakertaa myös tuottoja.

– Digitalisaatio muuttaa tilannetta niin, että olemme tulossa miljardin euron tienhaaraan, jossa yhteiskunta oikeasti joutuu arvioimaan suomalaisen rahapelaamisen tulevaisuutta, Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Sarekosken mainitsema miljardi euroa on summa, jonka yli 4000 edunsaajaa saa veikkausvoitoista vuosittain. Lisäksi Veikkaus maksaa veroja noin 300 miljoonaa euroa.

Digipelaamisen osuus on jo yli 40 prosenttia koko pelaamisesta, ja arviolta parin-kolmen vuoden kuluessa pelaaminen verkossa ohittaa perinteiset pelimuodot kuten esimerkiksi automaatit ja lottoamisen.

"Epäreilua kilpailua"

Veikkauksen toimitusjohtaja varoo antamasta ohjeita omistajalle eli poliittisille päättäjille, mutta hän piirtää uhkaavan tilannekuvan siitä, mihin digipelaamisen kasvu voi johtaa.

Sarekoski sanoo MTV:n Uutisextrassa, että rajoituksia ulkomaisten peliyhtiöiden toimintaan pitää pohtia myös digipelaamisessa ja viranomaisilla on oltava paremmat työkalut tähän.

– Kyseessä on vapaamatkustaminen, jossa ei makseta veroja ja se on myös epäreilua kilpailua. Lähtökohtaisesti kaikkialla muualla paitsi Suomessa suojellaan tällä hetkellä omaa markkinaa, onpa se yksinoikeus- tai lisenssimarkkina, Sarekoski sanoo.

Esimerkiksi Norjassa monopoliyhtiötä suojellaan kieltämällä ulkomaisten peliyhtiöiden pääsy pelimarkkinoille. Nettimaailmassa kiellot eivät pure yhtä hyvin, mutta suuret ihmismassat ryhtyvät rikkomaan niitä harvemmin.

Tunnistautuminen vähentää tuottoja

Veikkausrahoja saavien kansalaisjärjestöjen potti pienenee jatkossa myös perinteisessä pelaamisessa.

Peliautomaatit, joita Veikkauksella on 18 500 ympäri Suomea, ovat aiheuttaneet eniten pelihaittoja. Haittojen kitkemiseksi on tulossa vuoden 2022 alusta tunnistautuminen peliautomaatteihin.

Yksityiskohdat ovat vielä auki ja lakiesitys on eduskunnassa, mutta tunnistautuminen voisi tapahtua esimerkiksi kortilla ja pin-koodilla.

Kolikon kääntöpuoli on se, että kun pelaaminen vähenee, tämä tekee loven kansalaisjärjestöjen saamiin avustuksiin.

– Pelaaminen vähenee, se on ihan varmaa. Arvioimme, että uudistus pienentää tuottojamme noin 100-150 miljoonaa euroa vuodessa, Sarekoski sanoo.

Arviolta kolmella prosentilla pelaajista on peliriippuvuus. Tämä tarkoittaa noin 120 000:ta pelaajaa.

– Otamme tämän asian vakavasti, Sarekoski sanoo.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski MTV:n Uutisextrassa lauantaina MTV3-kanavalla kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja