Mainos

Vedenpinnat hipovat ennätyslukemia: ”Vettä satanut enempi kuin laki sallii”

2:12

Vedenpinnat ovat poikkeuksellinen korkeita lähes koko maassa. Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla jännitetään, paukahtaako edellinen ennätys vuodelta 1961 rikki.

– Vettähän on satanut koko ajan enempi kuin sallii. Pyhäjärvi lähentelee ennätyskorkeutta ja saattaa jopa tehdä uuden ennätyksen näinä päivinä, sanoo päivystävä palomestari Antero Suomela Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Viime yön myrskytuulet ovat nostaneet entisestään merenpintaa Merenkurkussa ja Perämerellä.

– Kun merenpintakin on noussut, se tuppaa virtaamaan joista mereen päin, tietää Suomela.

Parin vuoden takainen talvitulva on kylällä vielä tuoreessa muistissa. Tuolloin valtavat jäälohkareet nousivat pihoille ja rikkoivat ikkunoita.

– Oma lapsuudenkoti on sen verran kaukana tuolla, että tuskinpa se sitä yllättää. Mutta tässä on ystäviä ja tuttavia lähellä, jotka miettivät tätä seikkaa juuri nyt, arvioi kotiseudullaan lomaileva Antti Hänninen.

Eikä huoli tulvivasta joesta ole turha.

– Kaikki nuo virtaamat ovat nyt yli ympäristökeskuksen hälytysrajojen. Yläjuoksulla reagoidaan nyt näihin hälytysrajoihin joko pienentämällä virtausta tai varoittamalla rannan asukkaita, kertoo Suomela.

Perämeren ja Merenkurkun korkeudella myrsky raivosi yöllä. Vielä päivällä lukemat olivat kovia ja hyytävä pikkupakkanen teki säästä sietämättömän kylmän. Merivartijat nostivat venettä ylös vellovasta vedestä varautuen näin tuleviin pakkasiin.

– Tämä näyttää nyt olevan tämmöistä nykyaikaa jouluisin. Tuuli on kova ja on pikkupakkasta ja vesi on ollut tuossa metrin verran plussalla ja tuuli kahtakymmentä metriä, kertoilee vanhempi merivartija Magnus Tiainen Kokkolan merivartioasemalta.

Sähkökatkojen lisäksi pahemmilta tuhoilta vältyttiin tänään.

– Meidän alueella kaatui pari puuta, siinä vahingot tähän mennessä, kertoo palomestari Suomela.

Pyhäjoella edellinen suurtulva sai tekemään konkreettisia tulvasuojauksia.

– Osa noista rannan taloista purettiin ja osa rakennettiin uudestaan. Ne on nyt otettu ylemmäs eli ehkä vältytään vastaavista tapahtumista kuin silloin aiemmin sattui, miettii Suomela.

Sään kylmeneminen helpottaa vedenpintojen nousua, mutta tuo toisen riskin: hyydeongelmien syntymisen jokiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.